Odrasli

Rođena je sa teškom deformacijom LICA! Maltretiranje je PREŽIVELA samo zahvaljujući SESTRAMA i ne želi više da skriva svoje lice!

Ivanka ima retku bolest koja za posledicu ima nedovoljno razvijene kosti desne strane lica i samo zahvaljujući svojim sestrama uspela je da preživi pakao vršnjačkog maltretiranja tokom školovanja

05.07.2022 14:00

Rođena je sa teškom deformacijom LICA! Maltretiranje je PREŽIVELA samo zahvaljujući SESTRAMA i ne želi više da skriva svoje lice!
Foto: Instagram/ikinka7

Ivanka Danisova (35) je uspešna pravnica iz Bratislave. Rođena je kao deo čuvenih trojki iz Slovačke. Međutim, ubrzo su joj lekari dijagnostikovali tešku deformaciju desne strane lica i njeni roditeljima su rekli da devojčici nema spasa. Međutim, ona je odlučila da se bori za sopstveni život ali i protiv predrasuda sa kojima se sreću ljudi koji su drugačiji od ostalih. Tokom detinjstva preživela je teško maltretiranje od strane vršnjaka a najveća podrška bile su joj sestre.

 

 

Danas je srećna i zaljubljena zahvalna svom partneru koji nije gledao njeno lice već je video njenu prelepu dušu. Nekada je dugom kosom skrivala na fotografijama svoj nedostatak a onda je prkosno odlučila da to više ne radi i da celom svetu pokaže koliko je lepa uprkos deformaciji lica.

Surovost dece

Na društvenim mrežama bez problema pokazuje to što jeste, jedino nosi flaster preko desnog oka. Ali to nisu bili jedini zdravstveni problemi s kojima se ona u životu sretala.

- Rođena sam sa retkim poremećajem zvanim "Goldenhar sindrom" zbog kojeg mi se kosti desne strane lica nisu razvile. Doktori su mojim roditeljima rekli da će im ćerka mlada umreti, ali kao i u mnogo primera do sada, pogrešili su. Kad mi je dijagnostikovan poremećaj nisu mi davali nadu. Uopšte po lekarima nije trebalo da preživim - ispričala je ona za Kater njuz.

U početku je malena devojčica bila zapanjena rečima lekara i pitala se zašto je baš ona obolela od ove retke bolesti. Osim vidljive deformacije lica nije čula na desno uho, imunitet joj je bio oslabljen a tokom školovanja preživela je pakao.

- Moje detinjstvo je bilo sve samo ne šetnja parkom. Vršnjaci su mi na surov način pokazivali da sam drugačija. Ali ja sam borac po prirodi i ništa me nije moglo zaustaviti od mog zacrtanog cilja. Beskrajno sam zahvalna sestrama koje su me podržavale i štitile u tim teškim trenucima koliko su mogle – rekla je Ivanka.

 

 

Nikog i ničeg se ne bojim

Odrastajući okružena surovošću vršnjaka naučila je da se bori za sebe i svoje snove.

- Znam da sam imala baš sreće u životu ali zahvalna sam svojim sestrama koje su me podržavale i od mene napravile hrabru i neustrašivu Ivanku koja se nikoga i ničega ne boji – dodala je Ivanka.

Godinama je svoje lice krila bujnom kosom, a onda je odlučila da nema razloga da se stidi jer nije ona kriva što je rođena takva. Na fotografijama koje redovno postavlja na društvenim mrežama s ponosom pokazuje svoje lice.

Do sada je imala 3 teške operacije lica u Čikagu koje su trajale između 11 i 20 sati. Ova hrabra žena pokrenula je kampanju „Duga za Ivanku“ kroz koju želi da ukaže na težak položaj dece koja su iz bilo kog razloga drugačija.

- Odbijam da prihvatim da bi ovo stanje i dalje trebalo da bude tabu tema i da se deca poput mene posmatraju kao neprihvatljiva za društvo. Želim da budu slobodna i da bez izvinjenja pokažu svoje pravo ja – naglasila je Ivanka.

Goldenharov sindrom je retko obolenje od koga oboli jedna od 25.000 beba. U pitanju je oštećenje gena koje izaziva deformaciju kostiju lica,  očiju, ušne školjke ili jednostrani poremećaj rasta glavne.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Ja

05.07.2022 18:49

Surovost dece? Tu decu nisu vaspitali roditelji koji su i sami takvi. Škola ući decu gradivo, a vaspitanje dolazi iz kuće. Sta onda očekivati dobro, kad takva deca odrastu? Kakva će tek biti njihova deca? Čovečanstvo ide ka svom moralnom kraju.