Odrasli

OPASNOST OD ARTRITISA VREBA IZ FRIŽIDERA! Istraživanje dalo zastrašujuće rezultate!

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu Centralne Floride pokazala je da bakterija, koja se može dobiti iz mlečnih proizvoda i iz mesa goveda, ima veze sa teškim oboljenjem - reumatoidnim artritisom.

24.09.2022 14:00

OPASNOST OD ARTRITISA VREBA IZ FRIŽIDERA! Istraživanje dalo zastrašujuće rezultate!
Foto: Shutterstock

Ukoliko imate neko od autoimunih oboljenja poput reumatoidnog artritisa, možda bi trebalo da izbacite jednu namirnicu iz frižidera, savetuju stručnjaci.

Naime, studija koja je rađena na Univerzitetu Centralne Floride pokazala je da bakterija koja se lako dobija konzumiranjem mlečnih proizvoda, govedine i namirnica kravljeg porekla može da izazove razvoj reumatoidnog artritisa, pogotovo kod onih koji imaju genetsku predispoziciju, odnosno nasledni faktor u porodici za tu bolest. 

Istraživanjem se došlo i do saznanja da nepravilnosti u dva srodna gena povećavaju rizik od bolesti imunog sistema, pa tako pored reumatoidnog artritisa postoji opasnost i od pojave Kronove bolesti i dijabetesa. Ta stanja su izazvana činjenicom da odbrambene ćelije greškom napadaju sopstveno, zdravo tkivo usled neki genetskih ili drugih faktora. Ako se pojave neke mutacije u pomenutim genima protein poznat kao PTPH 2/22 neće pravilno fukncionisati i može dovesti do poremećaja imunog sistema. To dalje znači nastavak ovakvih oboljenja. 

Foto: Shutterstock

Otečene ruke i zglobovi najčešći su simptomi autoimunog oboljenja reumatoidnog artritisa

Pomenuta bakterija MAP (mikrobakterium avium paratuberkulozis) je okidač za Kronovu bolest i dijabetes isto kao i za razvoj reumatoidnog artritisa, ističe se u studiji. 

Istraživanje je sprovedeno na 70 pacijenata sa tim oboljenjm i na 48 zdravih. Rezultati su pokazali da je prisustvo MAP DNK bilo otkriveno kod 34,3 odsto ispitanika sa bilo kojim oblikom oboljenja, dok je kod svega 8,3 odsto osoba, kod kojih se ono nije razvilo, registrovano prisustvo bakterije

- Verujemo da su pojedinci rođeni sa tom genetskom mutacijom i koji su kasnije izloženi mikroorganizmu MAP kroz konzumiranje mlečnih proizvoda ili mesa zaraženih goveda pod većim riizikom od razvoja reumatoidnog artritisa - rekao je vođa istraživačkog tima dr Saleh Naser. 

Naučnici još rade na tom projektu i smatraju da je ovo uvod u njihova dalja otkrića kako bi lakše razumeli da li prisustvo MAP bakterije kod pacijenata postoji jer imaju reumatoidni artritis ili pak ona izaziva to oboljenje kod njih. Kada dođu do tog saznanja, kako se navodi, imaće jasnu viziju o svemu i ciljati na tretman MAP bakterije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)