Odrasli

ZAŠTO JE ŽENAMA HLADNIJE NEGO MUŠKARCIMA? Naučnici su otkrili, a odgovor će vas iznenaditi!

U svemu je, tvrde istraživači, ulogu imala evolucija, čime je napravljena razlika između dva pola.

bySrećna republika

21.09.2022 19:00

ZAŠTO JE ŽENAMA HLADNIJE NEGO MUŠKARCIMA? Naučnici su otkrili, a odgovor će vas iznenaditi!
shutterstock.com

Odavno je poznato da su pripadnice nežnijeg pola te koje će se tokom hladnijih večeri prve požaliti da im je hladno, dok muškarci u tim trenucima možda nisu ni osetili da je došlo do promene temperature. Takođe, verovatno je većina nas primetila da su ženama i češće hladna stopala, kao i šake, te izgleda da je njihova cirkulacija dosta usporenija nego kod jačeg pola. Upravo zbog toga naučnici su se pozabavili tim fenomenom i uspeli da otkriju zbog čega postoje tako očigledne razlike u doživljaju temperature kada su u pitanju muškarci i žene. 

Naime, veruje se da su žene evoluirale da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe među parovima. Takođe, otkriveno je da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju udobno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima malte ne i ne smeta.

- Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali u vezi s grejanjem, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao uživao ​​u miru i tišini - rekao je doktor Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

To se može videti kod ptica selica, gde mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. Interesantno je i da ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u nekom toplom ćošku, dok mužjaci vole prozračne prolaze. Takođe, kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke Sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

pexels.com

Žene su osetljivije na niske temperature 

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodatno je otkrila da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u okolini i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)