Odrasli

OVA HRANA UMIRUJE ORGANIZAM I NEUTRALIŠE STRES: Namirnice koje možete jesti kada vam dođe žuta minuta (FOTO)

Hrana i te kako može pomoći u ublažavanju stresa, a evo koje namirnice su posebno poželjne u borbi protiv njega.

16.10.2022 20:01

OVA HRANA UMIRUJE ORGANIZAM I NEUTRALIŠE STRES: Namirnice koje možete jesti kada vam dođe žuta minuta (FOTO)
Foto: Shutterstock

Iako mnogi stručnjaci smatraju kako se stres ne rešava hranom, postoje neke namirnice koje su i te kako dobrodošle kada smo napeti. Određena hrana, naime, ima utcaj na koncentraciju šećera u krvi, a on je povezan s psihološkim stanjem. Nutricionistkiinja Džes Kording za Majnd Bodi Grin istakla je kako je zapravo unos nekih namirnica veoma poželjan kada smo pod stresom jer pomažu da se organizam dovede u stanje balansa i samim tim dolazi i do umirivanja. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće je prepuno antioksidanasa, a jedno ispitivanje iz 2017. godine je pokazalo da su flavonoidi u divljim borovnicama povezani s dobrim raspoloženjem jer su i odrasli i deca primetili poboljšanje samo dva sata nakon uzimanje tog voća. Bogato je i vitaminom C koji se smatra jednim od stabilizatora hormona stresa, kortizola. Nadbubrežne žlezde akumuliraju visoke koncentracije te supstance, pa konzumiranje tog voća povećava njenu prisutnost u telu. Samim tim dolazi i do uravnoteženja lučenja hormona stresa.

Foto: Shutterstock

Prema istraživanjima, bobičasto voće utiče na nivo stresa i poboljšava raspoloženje

Omega 3 masne kiseline

Svi znamo za dobrobiti omega 3 masnih kiselina, naročito po funkcionisanje mozga, ali ta namirnica je takođe dobra i povoljno utiče na stimulaciju nerva vagusa što nam omogućava da se lakše nosimo sa stresom. Prema jednom naučnom pregledu iz 2011. godine, omega 3 masne kiseline mogu pomoći kod povećanja tonusa vagusa koji je odgovoran za vezu uma i tela i igra glavnu ulogu u regulisanju varijabilnosti otkucaja srca. Jednostavnije rečeno, omega 3 masne kiseline smiruju nervni sistem.

shutterstock.com

Riba na meniju je uvek dobro rešenje jer sadrži omega 3 masne kiseline

Fermentisana hrana

Hrana koja je bogata probioticima je izuteno dobra kako za creva, tako i za mozak. Naime, varenje dosta utiče na rad mozga, pa je fermentisana hrana i te kako poželjna u ishrani kada smo pod stresom. Prirodnih probiotika ima u kiselom kupusu i kefiru koji pomažu metabolizmu i varenju, a opet su dobar odgovor za stres kod ljudi jer utiču na vezu između creva i mozga.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)