Odrasli

OD SLATKIŠA JE OPASNIJA OVA NAMIRNICA: Istraživanja pokazuju frapantne rezultate, redovno je koristimo u ishrani!

Da li te mislili da je za vaše zdravlje i srce opasno jesti samo slatkiše? Naučnici tvrde da i nije baš tako.

12.10.2022 17:01

OD SLATKIŠA JE OPASNIJA OVA NAMIRNICA: Istraživanja pokazuju frapantne rezultate, redovno je koristimo u ishrani!
Foto: Shutterstock

Uvreženo je mišljenje, a i stručnjaci i nutricionisti često apeluju na to da slatkiši, i generalno visok unos šećera u organizam, može imati štetan uticaj na zdravlje. Malo ko bi pomislio da i namirnica koja se ubraja u zdrave i podrazumevana je u našoj ishrani može imati sličan efekat. Uprkos tome, ljudi je i dalje jedu i moraju da preživljavaju. Međutim, postavlja se pitanje šta je zdravo, a šta ne, i u kojim ga količinama treba jesti? Umerenost je u svemu neophodna, pa tako i u ishrani.

Istraživanja pokazuju da prekomerno konzumiranje pirinča utiče loše na srce, jednako kao i konzumiranje previše slatkiša. Beli pirinač i te kako može biti štetan po zdravlje ukoliko se konzumira u većim količinama. Studija je sprovedena na oko 2.500 ljudi, a neki od njih imali su bolest srčanih arterija. Ispitanici su dali izveštaj o njihovoj ishrani da bi se utvrdilo koliko često jedu žitarice. Ono je pokazalo iznenađujuće rezultate - ljudi su pretežno okrenuti rafinisanim žitaricama koje su usko povezane sa bolešću srčanih arterija, dok su integralne povezane sa smanjenim rizikom.

Pixabay

Prevelike porcije i često konzumiranje ove žitarice mogu biti opasne, poručuju stručnjaci

Autori studije napominju da to možda ima veze sa faktorima poput prihoda, posla, obrazovanja, kulture i starosne dobi, što utiče da ljudi više konzumiraju takve žitarice od celovitih.

Ishrana koja sadrži beli pirinač ekvivalentna je ishrani s mnogo nezdravih šećera i ulja. Telo brže ragrađuje tu namirnicu jer ona ne sadrži u sebi vlakna, što dovodi do skoka nivoa šećera u krvi posle jela. 

Rizik od previsokog nivoa šećera u krvi je veliki i odražava se i na kontrolisanje srca, te stvara i naslage na arterijama. Ukoliko imate izbor da birate između belog i smeđeg pirinča, uvek se opredelite za drugi, savetuju lekari. Međutim, ako već jedete beli, nemojte u tome preterivati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)