Odrasli

OBILAN DORUČAK IPAK NE POMAŽE U DIJETI! Ceo život se pogrešno hranimo misleći da mršavimo!

Oduvek smo slušali da je doručak najvažniji obrok tokom dana i da u jutarnjim satima možemo obilno jesti jer to pomaže u ubrzavanju metabolizma. Sada je to uverenje dovedeno u pitanje.

10.10.2022 10:05

OBILAN DORUČAK IPAK NE POMAŽE U DIJETI! Ceo život se pogrešno hranimo misleći da mršavimo!
shutterstock.com

Decenijama unazad slušamo kako obilan doručak i skromna večera doprinose smanjenju kilograma. Taj postulat je bio osnova svake ishrane, međutim, sada se pokazalo kao totalno pogrešno rešenje. 

Prema najnovijim istraživanjima sprovedenim kod gojaznih osoba, pokazalo se da nema razlike u gubitku kilograma u odnosu na to kada ste jeli najobilniji obrok u danu. To ukazuje da je stara izreka: "Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju", samo mit.

shutterstock.com

Obilan doručak pruža osećaj sitosti, ali ne pomaže u mršavljenju

To uverenje poteklo je od stava da kalorije koje unesemo rano ujutru naš organizam ima više vremena da svari. One nam daju potrebnu energiju, a to se ne odražava na brojku na vagi. 

Da bi testirali tu  teoriju istraživača univerzideta Aberdin stavili su 30 gojaznih osoba na dva različita režima ishrane. Test je trajao mesec dana. U jednoj grupi najviše kalorija konzumirali su ujutru, dok su u drugoj najobilnije obroke imali uveče. Nije bilo razlike u gubitku kalorija između dve testirane grupe. Učesnici obe dijete izgubili su oko 3 kilograma u proseku. Na obe dijete sagorevali su dnevno oko 2.800 kalorija. 

Jedino što se ispostavilo kao tačna tvrdnja jeste da su pripadnici grupe koja je imala obilniji doručak, tokom dana manje osećali glad, piše Dejli Mejl.

shutterstock.com

Osobe koje su na dijetama stalno mere da li ima promena u obimu struka 

- Savet da doručkujete kao kralj jedan je od glavnih mitova u dijetalnoj ishrani. Sada se čini da se kalorije sagorevaju isto, bez obzira na to u koje doba dana jedete najobilniji obrok - poručila je Aleksandra Džonson, vođa studije. 

Ono sa čime se i dalje slažu istraživači jeste da ideja o uobročenoj ishrani ne sme da se zanemari. To zapravo znači da svakoga dana jedete u isto ili približno isto vreme dok vam se organizam ne adaptira na takvo funkcionisanje. Već posle mesec dana prvi rezultati su vidljivi golim okom. U tom perodu izbacuje se višak nakupljene vode u organizmu i on se budi. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)