Vežbanje

MRŠAVITE BEZ VEŽBANJA I DIJETE: Fitnes stručnjaci otkrivaju da se KALORIJE TROŠE tokom aktivnosti koje radimo svakodnevno!

Nakon ovog saznanja, svima će se život promeniti na bolje.

13.09.2022 12:00

MRŠAVITE BEZ VEŽBANJA I DIJETE: Fitnes stručnjaci otkrivaju da se KALORIJE TROŠE tokom aktivnosti koje radimo svakodnevno!
shutterstock.com

Nakon leta kada smo svi kilažu držali na makar optimalno zadovoljavajućem nivou, dolazi period zime i jeseni tokom kojeg nam se podmuklo smeše visoke cifre na vagi. Kako ne bismo doveli sebe do nivoa da izbegavamo ogledalo, već sada je vreme da se posvetimo održavanju vitke linije ili makar da kilažu držimo pod kontrolom.

Kako je većini mrska pomisao na odlazak u teretanu ili svakodnevno naporno vežbanje, fitnes stručnjaci otkrivaju načine uz pomoću kojih ćete moći da jednostavno mržavite bez prevelikog truda.

 Kako tvrde stručnjaci, svakodnevno sagorevamo kalorije, a da toga nismo ni svesni. Tokom spavanja, stajanja u mestu ili čak tokom varenja, kalorije se polako tope. Postoji određen tip vežbi koji se naziva NEAT. U prevodu na naš jezik, to bi se odnosilo na mršavljenje bez vežbanja.

 Popularni način utroška kalorija NEAT odnosi se na svu energiju koju tokom dana trošimo, a ne odnosi se na period spavanja, jela ili tokom vežbanja. Na primer, određenu energiju utoršimo i samo tokom pranja zuba, kaže Elza, stručnjak za fitnes.

Povećavajući svoj NEAT, svakodnevno možete sagoreti sve više kalorija. Neki od stvari koje svakodnevno radimo mogu nam pomoći u ovom procesu:

shutterstock.com

Pranje sudova zapravo koristi našoj vitkoj liniji

 

Pranje sudova sagoreva kalorije

Prema podacima ove fitnes instruktorke, tokom pranja sudova u trajanju od 20 minuta, sagorećemo 44 kalorije. Da biste povećali broj sagorenih kalorija, uporedo radite još neku aktivnost, poput premeštanja sa noge na nogu, odlakanja opranih sudova na niske police...

 Skladištenje stvari nakon kupovine

Nakon kupovine, bilo da je u piranju garderoba ili namirnice iz prodavnice, kalorije se troše i tokom odlaganja stvari na svoje mesto.  Prema podacima, oko 61 kalorija će se utrošiti tokom raspoređivanja kupljenih stvari na njihova namenjena mesta u vašem domu.

shutterstock.com

Čista kuća i vitki stas

 

Čišćenje kuće

Kućni poslovi zahtevaju trošenje energije, to zna svako ko je makar jednom napravio čuveno "veliko spremanje" stana. Tokom ovog procesa uradićete više korisnih stvari, osim što će vam kuća blistati od urednosti, uspećete da odradite jedan trening. Savijanje dok čistitne nepristupačne delove, prenošenje kutija po kući, ustajanja i sedanje u položaj čučnja, svakako će doprineti vašem boljem fizičkom stanju zbog kojeg će vam telo biti zahvalno. 

Pripremanje hrane

Iako ćete nakon ove informacije možda doći u iskušenje da više kuvate, dobro je znati da se tokom pripreme obroka takođe troše kalorije. Dok seckate povrće u stajaćem položaju za kuhinjskim pultom ili mešate smesu za ukusan obrok, bi zapravo mršavite. Kako navode fitnes stručnjaci, tokom pripreme hrane u trajanju od 20 minuta, možete sagoreti oko 50 kalorija.

shutterstock.com

Šetnja je uvek dobro rešenje

 

Šetnja do posla

Ukoliko nemate vremena za neke posebne aktivnosti i šetnja do posla može pomoći da sagorite kalorije. Naime, šetnja je uvek dobro rešenje za vaš organizam, te kada god možete, preskočite vožnju kolima ili autobusom. Čak i ako kasnite, makar brzi hod u žurbi da stignete na vreme, korisniji je nego sedeti u nekom prevoznom sredstvu. Oko 150 kalorija utrošite se tokom hodanja od 30 minuta i to laganijim tempom.

 

BONUS VIDEO;

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)