Odrasli

STRUČNJAK UPOZORIO ŽENE STARIJE OD 40 GODINA: Postoji 9 velikih zravstvenih rizika za dame u petoj deceniji! (FOTO)

Dobra genetika ili aktivno vežbanje nisu znak da ste van rizika, pa se pregledajte na vreme.

25.01.2024 11:15

STRUČNJAK UPOZORIO ŽENE STARIJE OD 40 GODINA: Postoji 9 velikih zravstvenih rizika za dame u petoj deceniji! (FOTO)
shutterstock.com

Žene starije od 40 godina mogu se suočiti sa određenim zdravstvenim rizicima koji su prirodno povezani sa procesom starenja i hormonskim promenama. Sve do te godine žene se osećaju prilično mladoliko i na neki način "nepobedivo". Tako sve do četrdesete godine mnoge bolesti su tek nešto što one čuju u prolazu od drugih, mnogo "starijih ljudi". Nakon 40. godine, briga o sopstvenom zdravlju postaje ključna, a redovni medicinski pregledi i praćenje rizika mogu doprineti dugotrajnom zdravlju žena.

- Pre četrdesete godine mislimo da smo nepobedivi. Međutim, sa 40 godina odjednom naši prijatelji ili rođaci počinju da imaju zdravstvene probleme i mi postajemo svesni i sopstevnih ranjivosti. Svaki rizik raste, pa čak i ako ste bili veoma sportski tip i aktivni, i dalje postoje rizici kako starite - istakao je dr Tom Dženskins za San.

Ovaj lekar je osnovao i lekove za prehladu, a ovog puta otkriva najveće zdravstvene rizike sa kojima se suočavaju žene u petoj deceniji. 

shutterstock.com

Žene bi trebalo da krenu na redovnije kontrole posle četrdesete

1. Osteoporoza

S godinama, gustina kostiju može se smanjiti, što povećava rizik od osteoporoze. Ova bolest karakteriše slabljenje kostiju, čineći ih podložnim lomovima.

2. Menopauza

Većina žena ulazi u menopauzu između 45. i 55. godine života. Ovaj prirodni biološki proces označava prestanak menstruacije i smanjenje količine estrogena, što može dovesti do simptoma poput valunga, nesanice i promena raspoloženja.

3. Rak dojke

Žene u četrdesetim trebalo bi da budu svesne rizika od raka dojke, posebno ako imaju porodičnu istoriju ove bolesti. Ranije mamografije mogu biti od koristi.

4. Rak grlića materice

Redovno obavljanje pregleda svake tri godine važno je za otkrivanje raka grlića materice, koji najčešće pogađa žene između 35 i 44 godine.

Shutterstock

Posebna se pažnja posvećuje ranom otkrivanju raka grliće materice

5. Nepravilan srčani ritam

Atrijalna fibrilacija postaje češća u petoj deceniji života. Provera pulsa može biti jednostavan način da se prepozna nepravilan srčani ritam.

6. Rak debelog creva

Rizik od raka debelog creva raste u četrdesetim. Simptomi uključuju promene u pražnjenju creva, neobjašnjiv gubitak težine i krv u stolici. Ako postoje simptomi ili porodična istorija, tražite testiranje.

7. Anemija

Oko 30 odsto žena od 15 do 49 godina širom sveta ima anemiju. Simptomi uključuju umor, nedostatak daha, lupanje srca i bledu kožu. Test krvi može pomoći u postavljanju dijagnoze.

8. Rak jajnika

Rizik od raka jajnika raste s godinama, a posebno između 40. i 44. godine. Simptomi su često nespecifični, pa je test tumor markera CA125 prvi korak u dijagnostici.

9. Visok holesterol

Rizik od srčanog udara raste u četrdesetima, naročito kod osoba sa visokim holesterolom ili krvnim pritiskom. Redovno proveravajte holesterol i pritisak, posebno ako pušite ili imate porodičnu istoriju srčanih bolesti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)