Odrasli

NA OVIH 7 SIMPTOMA RAKA JAJNIKA NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU: Javljaju se u poodmakloj fazi bolest, evo koje žene su najugroženije!

Doktori jednom godišnje preporučuju redovne ginekološke preglede ultrazvukom ili transvaginalnim ultrazvukom.

03.05.2023 22:01

NA OVIH 7 SIMPTOMA RAKA JAJNIKA NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU: Javljaju se u poodmakloj fazi bolest, evo koje žene su najugroženije!
shutterstock.com

Rak jajnika je maligni (zloćudni) tumor lokalizovan na tkivu jajnika. Zbog nespecifičnih simptoma, najčešće otkriva kasno. Ova bolest se često naziva "tihi ubica", zbog činjenice da se očigledni simptomi često razvijaju tek kada je dostigla uznapredovalu fazu, kažu stručnjaci sa Harvardske medicinske škole.

Iako uvek treba da budemo svesni bilo kakvih novih promena u našem telu, britanska Nacionalna zdravstvena organizacija kaže da postoje dva simptoma bolesti koje možete primetiti u toaletu. I zatvor i dijareja mogu biti upozoravajući simptomi raka jajnika.

Prema Centru za istraživanje kancera Velike Britanije, problemi sa varenjem mogu se javiti zato što se rak proširio na debelo crevo ili zato što rak pravi pritiska na zahvaćeno područje.

Rak jajnika je šesti najčešći rak u Velikoj Britaniji, sa oko 7.500 novih slučajeva svake godine, navodi Centar. Saopšteno je da se više od četvrtine slučajeva dijagnostikuje kod žena starijih od 75 godina.

Kada je reč o simptomima, iz Centra navode da ćete možda imati potrebu za češćem mokrenjem, piše San.

Tamošnji lekari su rekli da drugi znaci uključuju:

  • brzo osećanje sitosti
  • gubitak apetita
  • bol u stomaku (abdomenu) ili donjem delu stomaka koji traje i po nekoliko sati
  • nadimanje stomaka
  • umor 
  • gubitak težine koji je neobjašnjiv
  • česta potreba za mokrenjem
  • Istraživači kažu da ako osetite bilo koji od gore navedenih simptoma više puta u roku od mesec dana, trebalo bi da dogovorite testove sa svojim lekarom opšte prakse - posebno ako ste stariji od 50 godina. To je zato što se smatra da su osobe starije od 50 godina koje su prošle kroz menopauzu izložene najvećem riziku od bolesti, rekao je dr Ooi.

    Stručnjaci upozororavaju da žene možda neće moći da uoče kada nešto nije u redu i mogu odložiti traženje pomoći od lekara opšte prakse. Samo jedna od pet je uspela da identifikuje nadimanje kao znak, prema anketi u kojoj je učestovalo 1.000 žena širom Velike Britanije.

    Samo jedan procenat je bio u stanju da identifikuje povećanu urgentnost ili učestalost mokrenja kao simptom, a samo tri procenta je znalo da osećaj sitosti ili gubitak apetita može biti znak raka jajnika. Ali skoro trećina (32 procenta) znala je da je bol u karlici ili stomaku simptom.

    Doktori jednom godišnje preporučuju redovne ginekološke preglede ultrazvukom ili transvaginalnim ultrazvukom. Određivanje vrednosti tumorskog markera CA-125, kao jedan od dijagnostičkih alata, nije dovoljno osetljiv i specifičan test, ali može biti od pomoći kod praćenja rezultata lečenja i rane detekcije povratka ili progresije bolesti.

    BONUS VIDEO:

     

     

    Komentari (0)