Odrasli

OVE SIMPTOME RAKA CREVA NE SMETE IGNORISATI: Javljaju se sporadično a ostavljaju snažne posledice (FOTO)

Bol u stomaku nakon jela može signalizirati bolest koju je teško uočiti.

15.04.2023 17:01

OVE SIMPTOME RAKA CREVA NE SMETE IGNORISATI: Javljaju se sporadično a ostavljaju snažne posledice (FOTO)
Shutterstock

Stope smrtnosti od raka creva opadaju od 1970-ih, ali šokantni podaci otkrivaju da oko 16.800 ljudi umre od ove razorne bolesti svake godine što je čini drugim najsmrtonosnijim rakom. Takođe, poznata kao kolorektalni kancer, bolest pogađa debelo crevo, koje se sastoji od debelog creva i rektuma. Kada se rak razvije, ćelije se menjaju i mogu da rastu na nekontrolisan način, prema istraživanju raka creva Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Većina karcinoma creva se razvija iz predkanceroznih izraslina, zvanih polipi. Ali ne razvijaju se svi polipi u rak. Ako vaš lekar pronađe polipe, on ili ona mogu da ih uklone kako bi sprečili da postanu kancerogeni. Takođe, može početi u tankom crevu, ali je to mnogo ređe od raka debelog creva. Rano otkrivanje bolesti može napraviti veliku razliku kada je u pitanju povećanje stope preživljavanja, što znači da je svest o simptomima na prvom mestu - piše Miror.

shutterstock.com

Simptomi raka creva

Prema rečima kolorektalnog hirurga Džejmsa Kinrosa, iz bolnice Kralj Edvard VII, simptomi raka creva često mogu biti nejasni i nespecifični. Stručnjak je podelio četiri znaka upozorenja na koja treba obratiti pažnju da biste povećali svoje šanse za efikasan tretman.

Krv u stolici

Ako ne patite od hemoroida i primetite krv u stolici, to je znak da treba da zakažete pregled kod svog lekara što je pre moguće. To je znak upozorenja ako se krv pomeša sa vašom izmetom

- Obično će vaš lekar tražiti da im jednostavno date uzorak stolice, a oni će koristiti fekalni imunohemijski test (FIT) da otkriju bilo kakvu skrivenu krv u vašoj stolici. Ovo će im pomoći da procene da li je problem rak creva ili neki drugi problem - kaže Kinhrosa.

Učestalost odlaska u toalet

Primetne promene u vašim navikama odlaska u toalet mogu biti potencijalni pokazatelj raka creva koji se može razlikovati od osobe do osobe.

- Ovo bi bilo verovatnije povezano sa spoljnim faktorom kao što je stres, jedenje više vlakana ili promena u ishrani, ali vredi proveriti ako problem i dalje postoji - govori hirurg Džejms Kinrosa.

Nacionalna zdravstvena organizacija preporučuje da pazite na sve promene, posebno ako traju tri nedelje ili više.

Shutterstock

Bol u stomaku može biti jedan od upozoravajućih simptoma

Bol u stomaku

Postoji više razloga zašto se  bol u stomaku javlja ali hirurg je ovaj simptom istakao kao potencijalni znak upozorenja. On je objasnio da je nelagodnost ili nadimanje uvek izazvano jedenjem što može dovesti do toga da jedete manje, a zauzvrat i da izgubite težinu, nešto što treba da proceni lekar.

Bol ili kvržica

Ako imate bol ili kvržicu u stomaku ili leđima, trebalo bi da se obratite lekaru opšte prakse. Džejms je rekao: - Iako je ovo verovatno benigno, može ukazivati na maligni rast. Imajući to na umu, uvek bi se javljale imate nove kvržice ili kvržice koje su se povećale, koje pregleda vaš lekar opšte prakse - tvrdi doktor, piše Miror.

Shutterstock

Otvoreno pričajte sa lekarom o svim simptoma zbog preciznije dijagnoze

Nemojte se stideti da razgovarate sa lekarom

Nekim ljudima može biti neprijatno da govore o svojim simptomima, ali NHS (Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije) poručuje da su vaš lekar ili medicinska sestra navikli da razgovaraju o ovim temama.

- Iako pričanje o vašoj stolici ili fiziološkim problemima može izgledati neprijatno, doktori su tu da slušaju poverljivo i bez osude. Razgovor sa njima će im omogućiti da izvrše neophodne testove i leče vas što je brže i efikasnije moguće -  dodao je Džejms.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)