Odrasli

KOLIKO DUGO MOŽETE DA ZADRŽITE DAH? Rešite ovaj test i otkrijte u kakvom vam je stanju ČITAV ORGANIZAM (VIDEO)

Kapacitet pluća, odnosno vreme zadržavanja daha, je zlatni standard kojim se lekari vode kada prate ukupno zdravstveno stanje pacijenta, a uz ovaj test je to lako otkriti.

09.04.2023 15:01

KOLIKO DUGO MOŽETE DA ZADRŽITE DAH? Rešite ovaj test i otkrijte u kakvom vam je stanju ČITAV ORGANIZAM (VIDEO)
Shutterstock

Koliko dugo možete da zadržite dah, a da ne osetite vrtoglavicu? Taj jednostavan test mnogo govori ne samo o zdravlju vaših pluća, već o ukupnom zdravstvenom stanju organizma. Lekari ističu da je dužina zadržavanja daha zlatni standard za praćenje zdravlja pacijenata.

Zbog toga je bolnica Zindus u Indiji patentirala specijalan test koji daje rezultate na osnovu intervala od sedam sekundi. Taj test veoma brzo se raširio društvenim mrežama i postao popularan.

shutterstock.com

Zdravlje naših pluća govori mnogo o ukupnom stanju organizma

Jednostavan test

Kako su objasnili u indijskoj bolnici, ukoliko osoba dobije rezultat dva, to znači da može da zadrži vazduh u plućima najmanje 14 sekundi, što je potpuno normalno. Dostizanje rezultata 5 ili 35 sekundi govori da osoba ima jaka pluća. A oni koji mogu da dostignu 10, odnosno da vazduh u plućima zadrže čitavih 70 sekundi imaju super pluća.

Evo kako izgleda ovaj tekst u praksi:

Doduše, stručnjaci upozoravaju da je nejasno na koji način su u Zindus bolnici došli do tih parametara, ali se slažu da vreme zadržavanja vazduha u plućima bez osećaja neprijatnosti dosta govori o ukupnom zdravlju pacijenta.

Zdrave osobe, mogu da zadrže vazduh u proseku između 30 i 90 sekundi, a najviše ikad zabeležen rekord zadržavanja vazduha bio je čitavih 11 minuta i 34 sekunde. Ranija istraživanja su zabeležila da pušači i pacijenti sa plućnim bolestima ne mogu da zadrže dah isto kao njihovi zdravi vršnjaci i nepušači.

pexels.com

Velika je razlika između pluća pušača i nepušača

Treningom do većeg kapaciteta

Međutim, postoji način da se ljudi obuče da što drže zadrže dah. Neprekidnim učenjem oni mogu da povećavaju kapacitet pluća. Najbolji primer za to su američke mornaričke foke koje prolaze kroz tu vrstu obuke. Suština treninga je da dostignu to da mogu da izdrže dva do tri minuta bez vazduha pod vodom.

Indijska studija o zdravlju pluća objavljena 2017. dokazala je tesnu vezu između kapaciteta pluća i upotrebe duvana. Istraživanja su pokazala da nepušači u proseku mogu da zadrže dah 46,61 sekundu za razliku od pušača čiji je kapacitet mnogo manji i iznosi 34,85 sekundi. To je za trećinu manje u odnosu na nepušače.

Da bi odredili kapacitet pluća pacijenta lekari najčešće koriste spirometrijski test kako bi se utvrdilo da li osoba sa svakim udahom unosi dovoljnu količinu vazduha u pluća i kako ona obavljaju svoju funkciju. Unošenje dovoljne količine vazduha u organizam je od suštinske važnosti za zdravlje kompletnog organizma jer je kiseonik neophodan za pravilno funkcionisanje svih unutrašnjih organa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)