Odrasli

6 SIMPTOMA MOŽDANOG UDARA O KOJIMA NIKO NE GOVORI: Njihovo prepoznavanje može vam spasti život!

Znaci obično traju samo nekoliko minuta, a zatim potpuno nestaju, pa je veoma važno reagovati na vreme.

08.04.2023 15:01

6 SIMPTOMA MOŽDANOG UDARA O KOJIMA NIKO NE GOVORI: Njihovo prepoznavanje može vam spasti život!
shutterstock.com

Mini moždani udari, prema objašnjenju lekara, jasan su znak da sa organizmom nešto nije u redu i to treba da bude upozorenje koje će podstaći ljude da zatraže pomoć. Odlazak kod lekara je veoma bitan, čak i kada simptomi upozorenja ne traju dugo. Znaci obično traju samo nekoliko minuta, a zatim potpuno nestaju. Stručnjaci upozoravaju da odlazak kod lekara posle mini moždanog udara može da spase život u bukvalnom smislu tih reči.

Poznato je da starost, visok krvni pritisak, pušenje, gojaznost, način života i dijabetes povećavaju rizik od moždanog udara. Problem se javlja kada je dotok krvi u mozak prekinut, pri čemu dolati do ubrzanog odumiranja moždanih ćelija. Šteta može dovesti do dugotrajnog invaliditeta i uticati na to kako ljudi misle i osećaju.

shutterstock.com

Nakon što se jave prvi simptomi moždanog udara bitna je brza reakcija

Pacijentima koji dožive moždani udar lice često može da se deformiše, te se jedna strana spusti, javlja se problem pri govoru, kao i problemi sa pomeranjem ruke ili noge. Kod pojave nekog od tih simptoma, pravovremeno reagovanje je ključno. To je zato što hitno lečenje prolaznog ishemijskog napada (TIA) ili manjeg moždanog udara može značajno smanjiti rizik od mnogo smrtonosnijeg velikog moždanog udara.

shutterstock.com

Moždani udar može se javiti sa neuobičajenim simptomima

NEUOBIČAJENI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA

Dva stručnjaka su za Dejli mejl otkrili dodatne simptome moždanog udara na koje treba obratiti pažnju. Moždani udar pogađa više od 100.000 Britanaca godišnje, a više od 38.000 završilo se smrtnim ishodom.  To ga čini četvrtim najvećim "ubicom" u Velikoj Britaniji i vodećim uzrokom invaliditeta. 

Najčešći uzrok je blokada krvnim ugruškom u arterijama koje snabdevaju mozak. To se dešava usled prisustva kardiovaskularnih bolesti, kada se krvni sudovi vremenom suze ili bivaju blokirani masnim naslagama poznatim kao plakovi. U pitanju je proces poznat kao ateroskleroza, prilikom kog dolazi do iznenadne utrnulosti na jednoj strani tela. Ta utrnulost pogađa šaku, ruku, nogu ili deo lica.

Simptom je često posledica kompresije nerava, posebno ako se javlja dok sedite ili ležite jer to može da izvrši pritisak na nerve - rekao je za Dejl mejl profesor Martin Denis, stručnjak za medicinu za moždani udar na Univerzitetu u Edinburgu.

Međutim, ako dođe do iznenadne utrnulosti u licu i ruci ili ruci i nozi istovremeno, to može biti razlog za zabrinutost. Neće svi iskusiti sve znake moždanog udara, ali ukoliko se oseti ovako nešto neophodno je hitno zatražiti pomoć lekara. 

shutterstock.com

Zamagljen vid može ukazivati na moždani udar

Moždani udar može izazvati zamagljen vid ili gubitak vida na jednom ili oba oka. Tako je u studiji iz 2017. godine, objavljenoj u časopisu Stroke, zaključeno da je kod četiri od 10 pacijenata sa moždanim udarom navelo probleme sa vidom kao jedan od simptoma tog stanja.

- Gubitak vida na jednom oku ili potpuni gubitak vida koji nestaje pri zatvaranju oka su važni simptomi moždanog udara. Gubitak vida na jednom oku, bilo prolazan ili koji traje više od jednog dana, može ukazivati na problem sa cirkulacijom u oku i ukazati na rizik od moždanog udara. Međutim, to ne bi zahtevalo lečenje trombolizom ili trombektomijom. Ponekad pacijenti sa moždanim udarom mogu iznenada biti nesposobni da koriste daljinski za televizor ili neki kućni aparat. Takođe, dešava se i situacija na ne mogu da se samostalno obuku ili okupaju, i to bez očiglednog razloga - rekao je profesor Denis i dodao da iznenadna nesposobnost da se nešto uradi nije situacija koju treba ignorisati.

Foto Nebojša Mandić

Praavovremeni poziv lekaru je najbitniji 

Spasavanje života

Glavni simptomi moždanog udara mogu se zapamtiti pomoću reči F.A.S.T. To će vam pomoći da brže identifikujete nekoga ko ima moždani udar.

Lice (engleski face, pa otud F): Lice se možda spustilo na jednu stranu, osoba možda neće moći da se nasmeje ili su joj usta ili oko "ispali".

Ruke (engleski arms, A): Osoba sa sumnjom na moždani udar možda neće moći da podigne obe ruke i zadrži zbog slabosti ili ukočenosti jedne ruke.

Govor (engleki speak, S): Govor pacijenata može biti nejasan ili osoba možda uopšte ne može da govori uprkos tome što izgleda budna.

Vreme (engleski time, T): Vreme je da odmah pozovete Hitnu pomoć ako vidite bilo koji od ovih znakova ili simptoma.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)