Odrasli

ŠEST SIMPTOMA MENOPAUZE KOJI MASKIRAJU OPASNE BOLESTI: Iza jednog od njih može da se krije rak! (FOTO)

Žene mogu da osete više od 50 promena kad im prođe period rađanja.

07.12.2023 15:02

ŠEST SIMPTOMA MENOPAUZE KOJI MASKIRAJU OPASNE BOLESTI: Iza jednog od njih može da se krije rak! (FOTO)
shutterstock.com

Menopauza je proces koji može da potraje više godina, a koji je praćen različitim simptomima. Najčešći su valunzi, talasi toplote koji se iznenada javljaju i isto tkao iznenada prestaju, a pored njih tu su i promene rapsoloženja, promene na koži, opadanje kose ili smanjenje volumena, buđenje tokom noći…

Dr Tavina Banot iz Velike Britanije kaže da se simptomi menopauze mogu zameniti drugim stanjima kao što su endokrini problemi poput hipotireoze, ali su na listi još i depresija i fibromijalgija.

- Menopauza može da utiče na svaki organ u telu i zbog toga je neopohodno da žena redovno odlazi na preglede kod lekara čim uđe u ovaj period – ističe dr Banot.

Dr Sara Brever izdvaja i ankisoznost, promene raspoloženja, moždanu maglu, poteškoće sa koncentracijom, promene u libidu, bolove u zglobovima, smetnje u varenju, dijareju, kao i sklonost ka isušivanju kose i kože tokom menopauze.

Ona je za britanski San izdvojila šest stanja čiji simptomi mogu da budu dovedeni u vezu sa menopauzom, a zapravo su bolesti koje bi urgentno trebalo lečiti.

1.Problemi sa štitnom žlezdom

Kad štitna žlezda proizvodi previše hormona, ona ubrava metabolizam, što može da dovede do anksiozonisti, razdražljivosti, umora, nesanice, osetljivosti na toplotu, znojenje, dijareju i menstrualne probleme.

S druge strane, nedovoljno aktivna štitna žlezda može da izazove povećanje težine, umor i loše raspoloženje. Simptomi uključuju i grčeve u mišićima, bol i slabost, bolove u zglobovima, suvu kožu, lomljenje kose, zatvor, obilne menstruacije, lošu koncentraciju i pamćenje.

Foto: Shutterstock

Valunzi su najčešći simptom menopauze

 

2. Narušeno mentalno zdravlje

Uobičajeno je da tokom menopauze žene doživljavaju promene raspoloženja, razdražljivost i anksioznost. Ali, lekari opšte prakse ne prepoznaju uvek ove simptome odvojeno, tj. često ih povezuju sa menopauzom, iako oni mogu da budu i „država za sebe“, zbog čega bi trebalo posebno obratiti pažnju na njih.

3. Mulipla skleroza

Ova bolest se obično dijagnostikuje u periodu između 20. i 50.godine života i jedan je od najčešćih uzroka invaliditeta kod mlađih osoba.

Nastaje kad imuni sistem atakuje na mozak ili kičmenu moždinu, a ponovljene epizode upale uzrokuju gubitak izolacionog mijelinskog omotača koji okružuje nerve u mozgu i kičmenoj moždini. Posledica su simptomi koji uključuju umor, probleme sa razmišljanjem i kontrolom bešike.

Malo je verovatno da će miltipla skleroza biti pogrešno dijagnostikovana kao menopauza. Ipak, moguće je da se nespecifični simptomi u početku mogu odbaciti kao takvi, poručuju stručnjaci.

4. Rak

I menopauza i kancer uzrokuju širok spektar simptoma od kojih se mnogi preklapaju. Noćno znojenje se, na primer, smatra jednim od opštih simptoma raka. Takođe, ono se javlja i kod oko 60 odsto žena koje su u menopauzi. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti da različiti karcinomi mogu davati različite simptome, u zavisnosti od toga gde su locirani. Rak je često povezan sa umorom i gubitkom energije, a neki karcinomi mogu da izazovu crvenilo i znojenje.

shutterstock.com

Moždana magla i gubitak koncentracije često mogu da budu pripisani menopauzi

 

Ipak, dr Brajer kaže da je simptom koji nikako ne bi trebalo zanemariti specifičan za rak neobjašnjiv gubitak težine.

5. Demencija

Mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu kažu kako počinju da bivaju dementne, odnosno da gube pamćenje. Moždana magla je simptom koji se javlja u 68 odsto slučajeva kod žena koje su u menopauzi.

Demencija se često pogrešno smatra stanjem koje je nedvosmisleno povezano sa starošću. Rani simptomi demencije nisu uvek prepoznati kod mlađih ljudi i mogu da budu pripisani drugim uzrocima kao što su stres, depresija, menopauza, što dovodi do kašnjenja u postavljanju dijagnoze, navode stručnjaci.

6. Fibromijalgija

Kao i menopauza, i fibromijalgija se javlja pre 55. godine života, a češća je kod žena. Ovo reumatološko stanje se može maskirati menopauzom, uključujući i bolne zglobove, umor i nedostatak koncentracije.

Shutterstock

Fibromijalgija najčešće pogađa žene i može, ali ne mora da bude skup simptoma koji prate menopauzu

 

Iako je tačan uzrok fibromijalgije nepoznat, smatra se da je povezan sa abnormalnim nivoima određenih hemikalija u mozgu i promenama u načinu na koji centralni nervni sistem obrađuje poruke o bolu koji se prenosi kroz telo.

Zbog svega navedenog, od velike je važnosti da svaka žena koja uđe u menopauzu redovno odlazi na lekarske kontrole i svom doktoru opšte prakse skrene pažnju na svaki simptom koji oseti, kako bi on mogao da je uputi kod specijaliste.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)