Odrasli

IMAM 45 GODINA I TREBALO JE DA OVO ZNAM O MENOPAUZI pre nego što me je pogodila kao grom iz vedra neba! Simptomi se javljaju i 10 godina ranije!

Saznajte na vreme šta vas sve čeka u menopauzi, a veoma je važno da simptome prepoznate na vreme i potražite savet ginekologa.

03.02.2023 22:05

IMAM 45 GODINA I TREBALO JE DA OVO ZNAM O MENOPAUZI pre nego što me je pogodila kao grom iz vedra neba! Simptomi se javljaju i 10 godina ranije!
Shutterstock

Menopauza izaziva niz promena u organizmu žene. Ona podrazumeva završetak menstruacije i predstavlja kraj reproduktivnog perioda žena. Smatra se da dame provedu trećinu života u menopauzi, a ona nastupa mnogo godina pre nego što zvanično i počne. Prelazni period ka menopauzi nastupa već oko desetak godina pre poslednje menstruacije, kada postepeno počinje da opada reproduktivna sposobnost žene. Do značajnih hormonskih promena dolazi oko 4-­10 godina pre same menopauze, a zatim se javljaju neredovni i nepravilni mestruacioni ciklusi, praćeni mnogim drugim simptomima. Taj period se naziva perimenopauza, tačnije uvod u menopauzu. 

Jedna žena uverila se u to koliko ranije kreću simtomi menopauze. Iako je i dalje imala cikluse, primetila je ogromne promene raspoloženja, do te mere da je to remetilo njeno dnevno funkcionisanje. Javile su joj se depresija i anksioznost i to bez ikakve osnove. Sve je bilo prožeto dodatnom panikom, strahom, lupanjem srca, malaksalošću, hroničnim umorom, a usledio je niz drugih simptoma. Noćno znojenje, suvoća vagine, smanjena želja za seksom i bolovi u celom telu su bili prisutni svakodnevno. Ta žena je već posle prvih nedelja posetila lekara kako bi bila sigurna da joj nije promakla neka podmukla bolest.

Foto: Shutterstock

Kada vam sve smeta, a ne znate iz kog razloga

- Lekar je obavio niz ispitivanja. Krvna slika i hormoni su bili u prvom planu i pokazali su da sam uveliko u stanju perimenopauze. Ginekolog mi je rekao da žene prosečno već početkom četrdesetih osete prve simptome menopauze. Uvek sam menopauzu vezivala za neke mnogo starije žene, imala sam tada 45 godina i nisam se osećala kao žena koja je već u stanju menopauze! Međutim lekar je rekao da već početkom 5. decenije žene ulaze u ovu fazu koja priprema telo na menopauzu koja će nastupiti u roku od 4 do 10 godina, dok su prosečne godine u kojima se ona javlja 45-54, dakle moje - odgovorila je ova žena, a preneo britanski Vog.

Rani simptomi menopauze nastaju kao posledica naglog pada estrogena, što negativno utiče na kvalitet života. Prvi simptom je umor koji je prisutan kod oko 90 odsto žena. Psihičke tegobe, i to najčešće u vidu depresije, javljaju se kod oko 50­-60 odsto žena. Poremećaji spavanja se mogu uočiti kod oko 75 odsto slučajeva. Talasi vrućine se češće javljaju noću za vreme sna, nadovezuje se i dnevno znojenje, a potom i pad temperature tela, nekad do osećaja groznice. Preznojavanje se tako preklapa sa talasima hladnoće.

Foto: Shutterstock

Napadi i talasi vrućine

- Prepisani su mi hormoni estrogen i progesteron, budući da ih moje telo nije više proizvodilo u dovoljnoj meri. Prvo nisam želela da pijem hormone, ali onda sam shvatila da je to ipak najbolje rešenje za moje stanje. Pošto sam počela da pijem hormone, mnogi simpotmi su se manje-više vratili u normalu. Zahvalna sam na činjenici da sam veoma brzo otkrila zbog čega se svi moji simptomi javljaju i žao mi je žena koje odlažu odlazak kod lekara ili nemaju mogućnosti za to. Saznala sam da čak 70 odsto žena u menopauzi pate od depresije koja je odgovorna za raspad mnogih brakova. Te žene se osećaju neshvaćeno i odbačeno, a menopauza je samo kriva za sve - objašnjava žena od 45 godina koja je saznala svoju dijagnozu i apeluju da sve žene koje primete da im bilo šta remeti svakodnevni život posete ginekologa i ispitaju hormone.

Životni stil je takođe bitan za očuvanje zdravlja u ovom periodu i podrazumeva unošenje belačevina i to iz belog mesa i ribe, raznovrsnost upotrebe povrća i voća u ishrani, kao i smanjivanje unosa ugljenih hidrata i masnoće. Veoma je važno uvođenje fizičke aktivnosti. Preporučuje se smanjenje u konzumiranju kafe, alkohola i cigareta. Unošenje aktivnog oblika vitamina D i magnezijuma je takođe značajano za očuvanje kostiju.

pexels.com

Uživajte u životu i u menopauzi

BONUS VIDEO:

Komentari (0)