Odrasli

GUBITAK ESTROGENA UTIČE I NA GLAS: Žene u menopauzi obrate pažnju na promuklost i simptome koji mogu da ukazuju i na zlokobnu bolest

Manjak određenih hormona vezuje se za razdoblje kroz koje prolaze sve dame u poznijim godinama, a prate ga različita stanja i simptomi, pa i suvoća u larinksa.

14.07.2023 15:00

GUBITAK ESTROGENA UTIČE I NA GLAS: Žene u menopauzi obrate pažnju na promuklost i simptome koji mogu da ukazuju i na zlokobnu bolest
Shutterstock,

Menopauza pedstavlja prirodni biološki proces koji predstavlja kraj reproduktivnog perioda kod žene. Ovaj period karakteriše smanjena poizvodnja hormona estrogena i progesterona koji postepeno opadaju. Testosteron, koji se smatra muškim polnim hormonom, takođe se smanjuje za vreme menopauze.

Tokom ovog perioda menstrualni ciklus kod žene postaje nepravilan da bi nakon izvesnog vremena potpuno prestao. Osim toga što se reproduktivni hormoni smanjuju, žena može doživeti i druge kardinalne simptome poput valunge i noćnog znojenja, prenosi Healthnews.

Godinu dana nakon prestanka menstruacije žena je zvanično u postmenopauzi ali i dalje može da pati od posledica ovog stanja koje može da utiče na mnoge oblasti života žene sredjih godina. Pored karakterističnih simptoma kao što su valunzi postoje i drugi uznemirijući pokazatelji da je žena u veoma osetljivom i tranzicionom periodu kada je njeno telo u pitanju.

Foto: Shutterstock

Pojačano znojenje je jedan od najčešćih simptoma koji prate menopauzu

 

Simptomi koji nastaju usled gubitka estrogena uključuju suva usta, svrab kože, suvu vaginu i urinarni inkontineciju (nevoljno mokrenje).

Ipak malo ko zna, da hormonske promene mogu da utiču na sluzokožu u larinksu koja može ostati manje podmazana i suva. Ta suvoća usled nedostatka estrogena dovodi do iritacije grla, kašlja i upale glasnih žica. Sve ovo utiče na promene ženskog glasa.  

Kako menopauza utiče na glas?

Larinks se naziva i glasovna kutija i to je područje u grlu koje sadrži glasne žice. Igra binu ulogu u disanju, gutanju i razgovoru. Sličan je ženskom grliću materice tako da je logično da  on postaje osetljiv na gubitak estrogena.

Promene starenja mogu uticati na glasne žice, čija tkiva okolo postaju tanja zbog čega dolazi i do promene u glasu. Karakteristično za žene u menopauzi je smanjen vokalni domet, zamor i promuklost a i takođe i dublji glas zbog smanjenog tonusa mišića.

shutterstock.com

Suvoća u grlu i promene u glasu prate često ovo tranziciono razdoblje za ženu

 

Kada bi promene mogle da budu zabrinjavajuće?

Promukao glas mogao bi da bude i razlog drugih ozbiljnih stanja. Rak u grlu, neželjeni efekti lekova (steroidi) poremećj nadbubrežne žlezde ili infekcija grla, pa čak i tuberkuloza, mogu biti zabrinjavajući razlog zbog problema sa glasnim žicama. Bitno je da se poseti lekar koji će utvrditi da li su promene glas posledica smanjenog estrogena ili je neki drugi problem u pitanju. Nisu kod svake žene glasovne promene iste i mogu varirati.Svakako ako ona doživljava neke promene koje izazivaju zabrinutost  trebalo bi da se obrati stručnom licu.

Kako se nositi sa promenama glasa u menopauzi?

Kako bi se uravnotežio gubitak estrogena lekar može da prepiše hormonalnu terapiju kako bi se dopunili nivoi hormona. Ona može imati i nuspojave kod određenih zdravstvenih stanja koja prate ženu zbog toga je važno da o tome brine stručnjak sa znanjem i iskustvom.

Ipak postoje načini koji mogu da umanje ili zaleče promukli glas a to su:

- adekvatna hidratacija i vlaženje

- izbegavanje iritacije

- izbegavanje dima

- ograničenje alkohola

- upravljanje gastričnim reflksom

- tretman z alergije

- odmaranje

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)