Odrasli

OVE SIMPTOME SVI IGNORIŠU A MOGLI BI UKAZATI NA RAK GRLIĆA MATERICE: Lekari upozoravaju na jasne signale koje nam telo šalje!

Stručnjaci upozoravaju da nekada mirisi vagine za mnoge žene mogu biti neprijatni a zapravo su alarm za neka ozbiljna stanja.

15.03.2023 19:30

OVE SIMPTOME SVI IGNORIŠU A MOGLI BI UKAZATI NA RAK GRLIĆA MATERICE: Lekari upozoravaju na jasne signale koje nam telo šalje!
shutterstock.com

Zbog bakterije koja je sveprisutna u vagini, ona ima prirodan miris koji je neupadljiv i blag. Sve dok se dobro osećate i dok je taj miris neutralan nema razloga za brigu, barem kako napominju stručnjaci. Međutim, kako navodi dr Brajoni Henderson za britanski San, to bi u retkim slučajevima moglo da bude posledica bolesti. Ona napominje da iscedak koji "zaudara" može biti u pojedinim slučajevima simptom raka grlića materice ili materice. 

- Iscedak ili vaginalni miris verovatno neće biti jedini ili prvi simptomi. Možda ste iskusili krvarenje tokom intimnih odnosa ili primetili povremene mrlje, ili metalni miris- napominje ona.

Prema istraživanjima koje je sproveo Istraživački centar za rak u Britaniji, broj smrtnih slučajeva se kreće oko 850 godišnje, odnosno u proseku svakog dana po dva. Ovo se u toj zemlji smatra kao jedan od češćih oblika ove bolesti jer se u proseku dijagnostifikuje kod 3.200 žena svake godine. Nacionalna zdravstvena služba te zemlje navodi da osim gore pomenutog simptoma, bolest prate i drugi znakovi koje možte primetiti sami.

Krvarenja tokom odnosa ili između menstruacije 

Krvarenje koje se dešava za vreme ili nakon se*sa, zatim između menstruacija ili nakon menopauze kao i obilne menstruacije je jedan od uverljivih znakova da postoji sumnja na bolest.

Promena vaginalnog iscedka bi trebalo da bude znak za uzbunu ali i bol tokom se*sa koji osećate u reproduktivnom organu. Takođe, ne treba zanemarii bol u donjem delu leđa između kukova ili u donjem delu stomaka, koji bi isto tako bili propratni simptomi ozbiljnog zdravstvenog problema.

Shutterstock

Bol u donjem delu leđa blizu karlice može biti znak za uzbunu

Osim toga, treba napomenuti da ovi simptomi mogu da zavaraju jer su slični kao i kod drugih stanja poput fibrida i endometrioze, zbog toga je najbolje obratiti se lekaru. Bez obzira da li ste navikli na njih, ukoliko se pogoršaju ili promene, važno je odmah se javiti stručnom licu.

Ostali znaci upozorenja 

Čudan miris vagine bi, prema rečima doktorke Henderson, mogao biti i simptom raka materice od koga u Britaniji oboli oko 9.703 žena, što je otprilike 27 na dnevnom nivou. Simptomi su slični kao i kod raka grlića materice ali ima i drugih znakova upozorenja:

1. krvarenje ili mrlje nakon menopuze

2. obilne neuobičajene menstruacije

3. vaginlno krvarenje između menstruacija

4. promena vaginalnog iscedka

5. kvržica ili otok u stomaku ili između kostiju kuka, u predelu karlice

6. bol u donjem delu leđa, između kostiju kuka

7. bol za vreme intimnih odnosa

8. krv u mokraći

Iako može biti prisutan neki od simptoma, ne mora nužno da znači da imate rak grlića materice ii rak materice, međutim, preventivno je svakako bolje obratiti se lekaru opšte prakse koji će proceniti ozbiljnost problema.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)