Odrasli

EVO KAKO DA OSTAVIMO CIGARETE POMOĆU ZDRAVIH NAVIKA: Ova tri koraka su ključna!

Rešite se nezdravog poroka već danas i prodišite punim plućima.

15.03.2023 10:01

EVO KAKO DA OSTAVIMO CIGARETE POMOĆU ZDRAVIH NAVIKA: Ova tri koraka su ključna!
shutterstock.com

Poslednjih dana u Srbiji se povela ozbiljna polemika oko uvođenja novog Zakona kojim bi se zabranilo konzumiranje cigareta u svim zatvorenim prostorijama. Dok neki likuju zbog ovog rešenja, pušačima posebno onim sa višegodišnjim stažom, ova ideja se nimalo ne dopada.

pexels.com

U Srbiji se razmatra donošenje zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama

Ipak, možda je sada pravo vreme da ostavimo cigarete i rešimo se ove nezdrave navike. Međutim, kao i kod ostalih poroka ovaj potez ne čini se toliko jednostavnim zato je potrebno naći zdrav način koji bi nam pomogao da u toj ideji istrajemo.

Bivši pušači kunu se u ovu tehniku koja im je pomogla da se reše nezdrave navike, a ujedno ih podstakla da vode zdraviji način života. Sve što je potrebno jeste da sledite nekoliko koraka. Kako objašnjavaju, prve dve nedelje su najvažnije.

Foto: Shutterstock

Nikotin zamenite vodom

Unosite više tečnosti

Kod god biste želeli da posegnete za cigaretom, umesto toga otpijte gutljaj ili dva vode. Shvatićete da je paljenje cigarete samo jedna mehanička radnja koju ćete zameniti ispijanjem vode. Em će vam organizam biti zahvalan na hidrataciji, em ćete sprečiti dobijanje kilograma na koje se bivši pušači i najčešće žale.

shutterstock.com

Nikotin zamenite zdravim grickalicama

Jedite orašaste plodove

Umesto cigarete pojedite neki orašasti plod. Bilo da je to orah, badem, lešnik šta god želite. Oni nemaju visoku nutritivnu vrednost, svakako su zdraviji od nikotinskog dima koji uvlačite u pluća, a pritom ćete time rešiti nervozu koja javlja kao prvi simptom pri ostavljanju cigareta.

pexels.com

Uživajte u prirodi umesto u zadimnjenoj prostoriji

Posvetite se fizičkim aktivnostima

Umesto što sedite u zadimnjenim prostorijama, izađite napolje i uživajte u sunčanom danu. Aktivirajte svoje telo, zaposlite ruke i um, izbrišite iz misli nezdrave navike. Umesto sedenja i besumučnog ispijanja kafe i paljenja jedne, za drugom cigarete, učinite nešto dobro za vaš celokupni organizam. Vratiće vam se energija i ponovo ćete disati punim plućima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)