Odrasli

NIKAD NISAM PUŠILA SVE DOK SE NISAM NAVUKLA NA ELEKTRONSKE CIGARETE: A onda sam jednog jutra počela da se gušim, lekari su se zaprepastili kad su videli nalaz (FOTO)

Ebi Flin je otkrila na koji način je upropastila sopstveno zdravlje nakon što je odlučila da iz bezazlene zabave proba elektronske cigarete.

16.02.2023 15:00

NIKAD NISAM PUŠILA SVE DOK SE NISAM NAVUKLA NA ELEKTRONSKE CIGARETE: A onda sam jednog jutra počela da se gušim, lekari su se zaprepastili kad su videli nalaz (FOTO)
Prntscrn/YouTube/theSun

Ebi Flin (20) je mlada Engleskinja koja nikada ranije nije pušila cigarete, a iz čiste zabave je rešila da povremeno u društvu proba elekronske cigarete. U početku je sve delovalo kao zabava, a uz to je važilo i mišljenje da ta vrsta takozvanih zamenskih cigareta zapravo uopšte nije štetna. Ebi ne zna ni sama koliko je vremena prošlo kada je shvatila da više ne može da pregura dan bez te vrste cigarete.

- Svi su ih u društvu koristili. Uglavnom su to bile osobe koje su ranije regularno pušile, a sada su prešli na tu vrstu elekrtronskih cigareta koje imaju različite ukuse i predstavljaju navodno zdraviju varijantu, pogotovo kod onih koji planiraju da prestanu s pušenjem. Iako nikada nisam razmišljala da pušim pošto sam imala astmu, probala sam te cigarete - započinje ispovest ta devojka, a prenosi San.

Flinova ističe da je veoma brzo shvatila da ne može da fukcioniše bez “spravice”, i da je to bio porok u pravom smislu te reči.

- Hvatala sam sebe da držim tu cigaretu dok vozim, da moram da je držim dok tonem u san, tokom noći, dok se podrazumevalo da je imam u rukama čim otvorim oči. Bez prestanka sam je konzumirala. To su radili i mnogi moji vršnjaci pa nisam uviđala problem, sve dok se jednog jutra nisam probudila i shvatila da ne mogu da dišem. Imam astmu i znam kako izgleda napad astme, ali ovo je bila drugačija vrsta napada. Bukvalno sam bila u panici, osećala sam da ne mogu da dišem i Hitna me je odmah odvezla u bolnicu - objašnjava Flinova.

Nakon što je stigla u bolnicu, lekari su je pitali da li je pušač jer su i sami bili zatečeni onim što su imali da vide. 

- Plakala sam pošto nisam mogla da dođem do daha, kašalj nije prestajao. Odgovorila sam im da nikada nisam konzumirala prave cigarete, već samo elekronske. Objasnili su mi da je jedna moja elektronska cigareta ekvivalentna sa čak 140 cigareta koje se popuše na nedeljnom nivou i bila sam zapanjena pošto sam mislila da je savršeno bezbedno - zapanjeno je ispričala Ebi.

Njoj je ubrzo dijagnostikovan težak oblik bronholitisa koji u stvari predstavlja infekciju pluća izazvanu začepljenjima u malim prolazima vazduha u plućima. Rezultat svega je da vazduh ne može nesmetano da dođe do pluća. Tačnije, dijagnostikovan joj je obliterativni bronholitis (BO), a simptomi uključuju suv kašalj, kratak dah, potrebu za vazduhom, pištanje u grudima i osećaj umora, a simptomi nastavljaju da se pogoršavaju i ne zna se hoće li joj ikada biti bolje. Lekari su zaključili da je u njenom slučaju elektronska cigareta izazvala bolest, a Ebi otad neprestano apeluje da ljudi ne koriste nikakvu vrstu cigareta. 

Inače, stav je struke da je elektronska cigareta manje opasna od regularne, ali to je relativno nov proizvod koji nije u potpunosti ispitan. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je elekronska cigareta manje štetna od pušenja duvana i da navodno može da pomogne ljudima da prestanu da puše. Međutim, prema ispitivanju sa Univerziteta Harvard iz 2016. godine, postoji direktna veza između diacetila iz elektronskih cigareta i bronholitisa koji je dobila Ebi. Studija je testirala 51 vrstu e-cigareta sa ukusima koji su posebno birani kako bi bili privlačni mladim ljudima.

Prntscrn/YouTube/theSun

Nekad pušila elektronske cigarete, a danas je na kiseoniku

- Od 51 testirane elektronske cigarete, njih 39 je imalo iznad preporučenog nivoa diacetila, što je dovelo do zaključka da se preporučuje hitna akcija kako bi se dalje procenila potencijalna štetnost e-cigareta sa ukusom. Tim lekara je 2019. godine upozorio da su moguće bolesti pluća koje mogu da izazovu elektronske cigarete - navid se u saopštenju koje prenosi San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)