Tetka Saveta

ZAŠTO JE PERŠUN PROGLAŠEN ZA NAJOTROVNIJU BILJKU 2023. GODINE? Ovaj podatak o omiljenom začinu srpske kuhinje mnoge je zaprepastio!

Prošle godine je to bio krompir, a ove godine je peršun i to iz mnogo razloga.

14.02.2023 12:30

ZAŠTO JE PERŠUN PROGLAŠEN ZA NAJOTROVNIJU BILJKU 2023. GODINE? Ovaj podatak o omiljenom začinu srpske kuhinje mnoge je zaprepastio!
shutterstock.com

Krompir je prošle godine poneo titulu najotrovnije biljke, a ove 2023. je to mesto neprikosnoveno zauzeo, ni manje ni više, nego peršun. Neslavna titulu dolazi od nemačke Specijalne botaničke bašte Vandsbek, koja već 19 godina koristi pomenutu "nagradu" da skrene pažnju na manje poznatu "tamnu stranu" biljaka. Tako je peršun izbio na prvo mesto, ispred mnogo poznatijih otrovnih biljaka. Uteha, međutim, dolazi iz činjenice da je kod peršuna zapravo cvet proglašen za otrovan deo biljke, pa tako, srećom, ne morate da ostanete bez hranljivih sastojaka iz njega jer je konzumiranje njegovog lišća i korena potpuno bezopasno.

Malo ko zna da su peršun prvi koristili Stari Grci, ali ne u lekovite svrhe, već u dekorativne, a zanimljivo je da su od njega pravili venčiće koje su davali voljenim osobama. Peršun može da pojača menstruaciju, ali isto tako može i da ublaži bolove koji su njom izazvani. Zbog toga se, iako je mnogo zdrav, peršun ne preporučuje trudnicama, a osobama koje imaju probleme sa bubrezima savetuje se da vode računa o količini koju unose. Oprezne sa konzumiranjem peršuna trebalo bi da budu i osobe koje imaju oštećenu jetru.

Pixabay.com

Kod peršuna je otrovan samo cvet

Peršun je veoma zdrav, sadrži mnogo vitamina C koji jača imuni sistem, a u značajnoj meri se u njemu nalazi i vitamin K, koji čini kosti stabilnijim, kao i gvožđe - tačnije sve ono što je neophodno tokom hladnih zimskih dana. Otrovnu stranu peršuna možemo primetiti tek u drugoj godini kada se razviju visoke cvetne stabljike od 30 do 70 centimetara sa žuto-zelenim cvetovima. Iz njih se kasnije razvijaju semena. Ni cvetovi ni semenke, koje sadrže peršunovo ulje, nisu bezbedne za upotrebu. Peršunovo ulje sadrži apiol, koji deluje na glatka mišićna vlakna bešike, creva i materice. Zanimljivo je da se ulje u prošlosti navodno koristilo za izazivanje abortusa.

"Peršun stavlja muškarce na konje, a žene pod zemlju", govorili su Nemci, misleći na to da peršun na muškarce deluje kao afrodizijak. Pored apiola, u peršunovom ulju možemo pronaći i miristicin, koji je toksičan sastojak. On može da utiče na centralni nervni sistem i da izazove napade. Tu su i ksantotoksin i bergapten koji su fototoksični, reaguju na svetlost i mogu izazvati lezije na koži.

Pixabay.com

Peršun je riznica zdravlja kada ga pravilno upotrebljavate


List peršuna sadrži:

  • eterično ulje
  • vitamine A, B1, B2 i C
  • luteolin
  • apigenin
  • karoten 0,08%.

Koren peršuna sadrži:

  • eterično ulje
  • apigenin
  • flavonoide
  • furkumarine
  • poliacetilen

Peršun se koristi u lečenju:

  • normalizuje lučenje žlezda gastrointestinalnog trakta
  • pomaže oslobađanje digestivnih enzima
  • poboljšava motoriku žučnih kanala
  • deluje karminativno i holeretično
  • ima antispazmodičko dejstvo 
  • leči grčeva urinarnog trakta i creva
  • leči gastrointestinalni poremećaj
  • nadimanje i meteorizme
  • bolesti jetre
  • poboljšava varenje

BONUS VIDEO:

Komentari (0)