Kosa

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA KINESKIH NAUČNIKA O ENERGETSKIM PIĆIMA: Da li je moguće da su ona kriva za jedan od najvećih problema kod muškaraca?

Kineska studija je na direktnom ispitivanju povezala ispijanje slatkih napitaka i opadanje kose kod muškaraca.

16.01.2023 10:01

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA KINESKIH NAUČNIKA O ENERGETSKIM PIĆIMA: Da li je moguće da su ona kriva za jedan od najvećih problema kod muškaraca?
Shutterstock

Periodi praznika i toplog vremena idealni su za ispijanje raznoraznih napitaka i pića, međutim, ukoliko su u pitanju ona energetska, trebalo bi znati da ona nisu nimalo zdrava. To je sada pokazala još jedna studija kojom je dokazana veza izmeđi slatkih gaziranih i energetskih pića i opadanja kose kod muškaraca. Naime, stručnjaci sa univerziteta u Pekingu otkrili su da muškarci koji piju, na prvom mestu energetska pića, a potom i sve ostale slatke napitke, čak i zaslađeni čaj i kafu, u opasnosti su da izgube kosu pre vremena. U istraživanju je učestvovalo 1.000 muškaraca, a rezultazi su objavljeni u časopisu "Nutrients". 

- Muškarci koji su bili uključeni u studiju morali su da piju između 1-3 litra pića svake nedelje pre nego što su procenili šta im se dogodilo. Na kraju su primetili da su oni koji su konzumirali više od jednog zaslađenog pića svaki dan bili u 42 odsto većem riziku od gubitka kose, u poređenju sa drugim muškarcima koji nisu pili nijedno od gore navedenih pića. Muškarci koji su priznali da imaju gubitak kose takođe su rekli da su konzumirali u proseku 12 zaslađenih pića nedeljno - rezulati su studije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Opadanje kose (alopecija) može uticati na kožu glave, ali pojava gubitka dlaka može zahvatiti i celo telo, a to može biti privremenog ili trajnog karaktera.

Ipak, kako je navedeno, opadanje kose može biti i simptom nekog zdravstvenog poremećaja, ali i naslednog karaktera. Može se desiti bilo kome, ali je ipak češća pojava kod muškaraca. Za to su krivi hormoni. Androgeni ili muški polni hormoni stimulišu rast dlaka na telu i proizvodnju sebuma i inhibiraju rast kose na koži glave. S druge strane, estrogeni, ženski polni hormoni, stimulišu rast kose na koži glave i inhibiraju proizvodnju sebuma i rast dlaka na telu.

U većini slučajeva, ćelavost se odnosi na svaki prekomerni gubitak kose, pri čemu se tu naročito misli na ćelavost kože glave. Neke osobe više vole da puste da njihov gubitak kose teče svojim tokom, bez lečenja i neskriveno. Opet, neke osobe to pokušavaju da prikriju frizurama, perikama, šminkom, šeširima, šalovima i slično. Druga grupa često se opredeljuje i za neki od tretmana koji su dostupni, a koji su namenjeni sprečavanju daljeg opadanja kose ili ponovnom obnavljanjuj rasta kose. Kroz praksu se, međutim, pokazalo da malo šta sem presađivanja kose može da da rešenje na duge staze.

shutterstock.com

Gubitak kose i energetska pića povezani

Istraživanje je, potpuno očekivano, izazvalo salve komentara.

- Sreća pa sam tip za ledeni čaj bez šećera -

- Gubitak kose je uzrokovan genetikom, ne verujte svemu što piše -

- Ja sam čitao da kofein podstiče rast kose, ko je sad u pravu? -

- Ukoliko je ovo istraživanje aposultuno tačno, dosad bi trebalo da sam ćelav -

- Dakle problem je šećer, a ne šećer u piću? - pitali su se pojedinci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)