Tetka Saveta

JEDNOSTAVAN NAČIN DA UKLONITE MIRIS CIGARETA IZ STANA: Osvežite prostor za tili čas! (FOTO)

Pojedini delovi našeg doma važe za najveće sakupljače neprijatnog mirisa duvana.

09.03.2023 12:40

JEDNOSTAVAN NAČIN DA UKLONITE MIRIS CIGARETA IZ STANA: Osvežite prostor za tili čas! (FOTO)
shutterstock.com

Neprijatan miris duvanskog dima dugo se zadržava u prostoriji, a posebno na tkanini. Čak i oni najokoreliji pušači ne mogu trepeti ove intenzivne arome.

Osim što je neugodno osetiti ovaj miris, svakako nije dobro ni po zdravlje sedeti u zadimljenim prostorijama ili onima koje makar odišu mirsom nakupljenog nikotina. Zato je veoma bitno, pre svega, redovno provetravati prostoriju u kojoj boravimo.

Pojedini delovi nameštaja ili stvari pravi su upijači mirisa, te se njima mora dodatno posvetiti pažnja i redovno ih čistiti. Na prirodan način vaš dom ponovo će odisati svežinom.

Pixabay

Soda-bikarbona odlična je za čišećenje tepiha

SODA-BIKARBONA ZA ČIŠĆENJE TEPIHA

Veću količinu sode-bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta pa usisajte. Soda će ukloniti neprijatni miris i iz najdubljih delova tepiha. Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, verovatno ćete ovo morati ponoviti nekoliko puta.

shutterstock.com

Alkoholno sirće za tapacirani nameštaj

ALKOHOLNO SIRĆE ZA TAPACIRANI NAMEŠTAJ

Primietićete da se sa tapaciranog nameštaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom-bikarbonom, sačekati 24 sata a potom detaljno usisati. Takođe, ovaj postupak biste trebalo da ponavljate makar jednom nedeljno ukoliko u kući imate nekoliko pušača ili se često konuzmiraju cigarete.

Shutterstock

Neprijatni mirisi u domu lako se skupljaju u ormanu

VREĆICE MIRISNIH BILJAKA ZA ORMAN

Ormani su posebno podložni upijanju mirisa iz doma, bilo da se radi o mirisu pripremanog jela iz kuhinje ili mirisu nikotina. Garderoba koju nosimo često kao sunđer upije sve ove mirise bez obzira na to koliko je često peremo, a se neprijatan šmek prenosi i na telo. Zato je veoma važno posebno se posvetiti ovom delu nameštaja u našem domu. Kupite nekoliko vrećica sa prirodnim biljem i stavite na nekoliko mesta u ormanu, posebno u onom u kojem držite jakne ili kapute. Vrećice možete i sami napraviti ili ih jednostavno kupiti na bilo kojoj pijaci. Jednom mesečno ih menjajte kako biste stalno održavali svež i intenzivan miris čistoće.

 

Pixabay.com

Zavese upijaju mirise poput sunđera, redovno ih osvežavajte

REDOVNO PRANJE ZAVESA

Zavese su jedan od glavnih upijača neprijatnih mirisa i masnoće. Bele zavese su posebno pogodne, a neretko se n njima vide i žuti tragovi koji deluju kao masne fleke. Zbog toga je bitno rednovno ih prati, bilo u veš mašini bilo ručno. Trudite se da koristite što prirodnija sredstva. Između pranja, zavese možete osvežavati mešavinom limuna i sode-bikarbone kojom ćete s vremena na vreme blago poprskati (fajati) zavese.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)