Tetka Saveta

DA LI OVE KOMADE ODEĆE PERETE DOVOLJNO ČESTO? Iznenadiće vas saveti stručanjaka o pravilima higijene

Moramo voditi računa odeći koju nosimo jer ona može biti prenosilac zaraza.

11.02.2023 14:00

DA LI OVE KOMADE ODEĆE PERETE DOVOLJNO ČESTO? Iznenadiće vas saveti stručanjaka o pravilima higijene
Shutterstock

Svako će priznati da nema lepšeg osećaja od onog kada legnete u potpuno čistu i mirišljavu posteljinu ali mnogi i dalje vode polemiku o tome koliko je često potrebno da se ona pere. 

I ne samo to, svako od nas tokom zime koristi kapu, rukavice i šal, koji su često izloženi snegu i kiši, našem znoju. Kape upijaju i sva sredstva koja smo naneli za stilizovanje kose, pa onda razmislite da li im je i koliko potrebno pranje. 

Lulu o Koner iz kompanije za korišćenje i upotrebu garderobe kaže da je sasvim dovoljno da tu zimsku opremu peremo do tri puta u sezoni. Ona napominje da je svakako nepotrebno isticati da donji veš (gaćice), čarape i hulahopke treba oprti odmah nakon jednog nošenja ali i redovno menjati.

Evo preporuka za ostalu odeću i sve što koristimo u svakodnevnoj upotrebi.

Posteljina

Iako će većina priznati da posteljinu pere na nedeljnom nivou, činjenica je da je više onih koji jednom mesečno ubace posteljinu u bubanj na pranje. Seli Blumfild sa Međunarodnog naučnog foruma o kućnoj higijeni kaže za Dejli Mejl, da bi predmete koji dolaze u direktan kontakt sa kožom trebalo prati redovno. Ona je istakla da je najprihvatljivije to da bude na nedeljnom nivou, ali da je daleko od toga važnije kako peremo posteljinu.

unsplash.com

Tokom noći se znojimo i izbacujemo milione mrtvih ćelija zbog čega bi trebalo posteljinu prati barem na nedeljnom nivou

 

S obzirom na to da tokom noći izbacujemo preko 12 miliona mrtvih ćelija te gubimo u proseku 200 ml znoja, ona napominje da je najbolje prati posteljinu na 60 stepeni kako bi se ubile klice. Oni koji žive u paru trebalo bi da to udvostruče, jer pranje posteljine na mesečnom nivou u tom slučaju je loša ideja. Iako ćemo čaršave i jastučnice redovno oprati, ne treba zaboraviti navlake za dušeke i jorgane jer nije bezbedno da budu duže vreme neoprani. Ne treba očekivati da to bude na dve nedelje, ali na nekoliko meseci je sasvim prihvatljivo.

Peškiri

Stručnjaci ističu da ne treba posebno govoriti o tome kako peškir treba da koristimo samo mi, te da ga ne  delimo jer bi u suprotnom stvorili rizik od pojave mnogih infekcija. Zamislite samo situaciju da dve osobe dele peškir a da je jedna obrisala njime lice, nakon što ga je druga upotrebila za brisanje pazuha i slično. Ukoliko ne delite peškir sa drugima, stručnjaci ističu da je dovoljno pranje na nedeljnom nivou, pridržavajući se iste temperature i pravila za izbeljivanje posteljine.

unplash

Peškiri su komadi predmeti koji služe za ličnu upotrebu zato je važno da ih redovno i propisano peremo

 

Vlažni peškiri su leglo mikroba, zbog toga je neophodno osušiti ih nakon svake upotrebe. Prostirke iz kupatila, naročito kod višečlanih porodica, koristimo svakodnevno, zato je poželjno prati ih na svaka tri dana.

Brushalteri i čarape

Brushalter je poželjno češće prati, jer se na njima zadržavaju bakterije, imajući u vidu da se često znojimo, naročito one žene koje imaju veće grudi. Gljivične infekcije su moguće u znojnim područjima te se one lako prenose na tkaninu i tamo će živeti dok se grudnjak ne opere. Nakon par nošenja je najidealnije je oprati grudnjak. Isto važi i za pidžame. Razlog za pranje je tvrde stručnjaci da se izbegnu rizici od infekcije.

Zimski kaput

Iako možete nekoliko sezona nositi kvalitetan vuneni ili kašmirski kaput , te on ne dolazi direktno u dodir sa kožom, potrebno ga je očistiti. Ukoliko imamo dobru četku, kaputi mogu izbeći hemijsko čišćenje, savetuje Konor. Da bi se održao svež miris kaputa može pomoći i parenje ili upotreba dezedoransa za odeću, pogotovo ako imate ljubimce u kući. Ako smatrate da bi trebalo dublje pranje vašeg kaputa, dovoljno ga je oprati jednom u sezoni.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)