Tetka Saveta

IMATE BUĐ U KUĆI I VEČITO JE VLAŽNO I ZAGUŠLJIVO? Ove sobne biljke rešavaju problem i krase dom (FOTO)

Mnoga domaćinstva se bore sa kondenzacijom i buđi te često pribegavaju kupovini aparata i sredstava koja bi to regulisala, a rešenje je vrlo jednostavno.

09.02.2023 17:01

IMATE BUĐ U KUĆI I VEČITO JE VLAŽNO I ZAGUŠLJIVO? Ove sobne biljke rešavaju problem i krase dom (FOTO)
Shutterstock

Tokom hladnijih dana u zatvorenim prostorijama povećana je kondenazcija koja je često rezultat prevelike vlage u prostoru. One domaćice koje često kuvaju a u kuhinji nemaju aspirator znaju taj problem. Iako za većinu sobnih biljaka mislimo da su dekortivni deo našeg enterijera, te ih manično kupujemo ne bi li ulepšali prostor gde boravimo, one imaju vrlo praktičnu i svrsishodnu ulogu.

Naime, sobne biljke su odlični "usisivači" tokisna iz vazduha i i suzbijaju pojavu buđi. Kondenzacija i buđ se javljaju tamo gde ima najviše vlage a biljke pomažu u balansiranju. Kako su pojedina istraživanja pokazala a prenosi Hanker, sobe gde ima biljaka imaju z 50 do 60 odsto manje bakterija plesni od onih koje nemaju biljke. 

Ako trenutno razmišljate o kupovini neke sobne biljke, možda nije loše razmisliti o ovim sobnim "ukrasima", ako ništa više, imaćete čistiji vazduh.

Ivi

Ova biljka je, prema stručnjacima, odličan prečišćivač te je u stanju da ukloni buđ svojim listovima kao i druge bakterije koje lebde u vazduhu. Ovaj bršljan je vrlo jednostavan za održavanje i ne zahteva posebnu brigu tako da ne morate da se brinete oko njegovog preživljavanja. Ipak, ukoliko u stanu držite kućne ljubimce budite oprezni jer je toksičan za njih.

 

 

Orhideje

Orhideje su godinama broj jedan izbor sobnih biljaka kod mnogih domaćica. Ako prošetate cvetnim pijacama videćete da ih rado kupuju ali pored toga što daju posebnu estetiku vrlo su praktične jer će smanjiti vlažnost u vašem domu. Stručnjak za baštovanstvo Kris Bonet napominje da one sve hranljive materije i vlagu zapravo dobijaju iz vazduha oko sebe. Zbog toga vam prilikom kupovine radnici sugerišu da ne budu izložene prevelikoj toploti te da vole mračnija i vlažnija mesta. One zahtevaju redovno zalivanje, ali najbolje kišnicom ili prokuvnom vodom, a ne onom iz česme. 

 

 

Ljiljani mira

Ako imate plesni na senovitom kutku u kući ove biljke su odlično rešenje budući da uspevaju na mestima van sunčeve svetlosti. Ova prelepa biljka sa belim laticama, prema rečima stručnjaka iz oblasti hortikulture i baštovanstva,  odlično uspeva u vlažnim uslovima, pa čak i u kupatilima, što je odličan način da apsorbuje višak vlage iz vazduha.

 

 

Kućna palma

Palma je idealna biljka koju možete da stavite u kupatilo i na druga mesta u kući gde se borite sa buđi i kondenzacijom. Bonet preporučuje više sorti koje možete uzeti u opticaj  uključujući areka palmu, bambusovu palmu, žensku palmu, palmu trske i patuljastu palmu. Ove biljke se preporučuje da budu vlažne ali ne i natopljene vodom.

 

 

Svekrvin jezik ili sabljica

Ova biljka je vrlo zahvalna za održavanje a svojim debelim listovima upija višak vlage iz vazduha kao i plesni. Ne zahteva posebnu brigu sem da je zalijete jednom svake nedelju do dve, dok joj se ništa neće desiti čak i da preskočite jedno zalivanje.

 

 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)