Tetka Saveta

BUDITE OPREZNI PRI KUPOVINI NAMIRNICA: Ovako ćete znati da li su one provereno sveže!

Već u marketu možete da proverite da li su ovi proizvodi bezbedni za upotrebu, evo i kako!

05.02.2023 12:02

BUDITE OPREZNI PRI KUPOVINI NAMIRNICA: Ovako ćete znati da li su one provereno sveže!
Shutterstock

Mnogi od nas ne znaju da kada kupujemo namirnice neke zaista jesu sveže, dok drugima samo što nije istekao rok. Iako na mnogim namirnicama piše rok trajanja, po samim proizvodima možemo da ocenimo da li su sveže ili ne. Možda do sada niste znali kako pravilno da ocenite da li su određeni proizvodi sveži, ali krajnje je vreme da to naučite. Već u marketu možete proveriti koji proizvodi su svežiji od drugih, dok kod pojedinih ipak morate da sačekate da dođete kući.

Srećna Republika vam otkriva i kako da saznate da li su određeni proizvodi bezbedni za jelo ili ne.

1. Jaja

FOTO: Printscreen/TikTok/molebo_xx

Ukoliko žumance ide levo ili desno, to jaje nije najsvežije

Na osnovu izgleda samih jaja, ne možemo odmah ustanoviti da li su sveža ili ne, tako da nam preostaje da verujemo datumu sa ambalaže ili samoj reči prodavaca sa pijace. Kada se jaja razbiju, po mirisu jasno možemo da pretpostavimo koje jaje je pokvareno, ali da li ste znali i sledeći trik? Jaje koje je sveže, kada se razbije, njegovo žumance će stajati po sredini belanca. S druge strane jaje koje nije toliko sveže je pri razbijanju takvo da njegovo žumace uvek beži levo ili desno u kraj. Po tome znate koja su svežija jaja.

2. Avokado

Ovu voćku možete da procenite još u marketu. Pogledajte njegov “rep”, pa pokušajte da ga “skinete”, ako to možete lako da učinite znači da je avokado svež. Ako se “rep” teško vadi, to znači da plod još nije zreo, pa sačekajte još malo ili birajte drugi.

3. Bundeva

Kako biste saznali koliko je dobra bundeva koju držite u rukama, kucnite po njoj i slušajte zvuk. Ako zvuči kao da je unutra prazno, ovaj proizvod vredi kupiti. Sa spoljašnje strane, ona bi trebalo da izgleda čvrsto.

4. Jogurt

shutterstock.com

Ukoliko jogurt ima tečnost po površini, samo ga izmešajte

Ponekad bacamo proizvode koji su još dobri za jelo. Na primer, kada se na vrhu jogurta pojavi sloj tečnosti, ovaj proizvod se još može koristiti. Ovo je surutka koja ima hranjive svari. Proizvod je i dalje siguran za jelo, tako da ga možete jednostavno promešati samo i nastaviti da ga pijete.

5. Riba

Uvek proverite teksturu sveže ribe. Pritisnite njeno telo prstom ka dole. Meso bi se nakon ovoga trebalo vratiti u pređašnji oblik, a krljušt treba biti čvrsta i napeta. Takođe, ne zaboravite pogledati ribi u oči, one bi trebalo da budu bez belog sloja i ne bi trebalo biti upale u glavu.

6. Piletina

Pri odabiru piletine odlučite se za komade oko kojih nema puno tečnosti. Ako izvadite smrznutu piletinu iz zamrzivača i oko proizvoda ima puno leda kao da piletina leži u zaleđenoj vodi, to meso više nije sigurno za jelo. Osim toga, izbegavajte piletinu čija je koža previše crvena.

7. Kokosovo ulje

Lako je otkriti prisutnost nečistoća u kokosovom ulju. Stavite ga u frižider na 30 minuta. Kokosovo ulje će postati čvrsto, a druga ulja koja sadrže štetne stvari će se odvojiti i pojaviti kao zaseban sloj.

8. Luk

Tanjug/AP

Trebalo bi da luk bude čist kada mu skinete površinki sloj

Uzmite luk i proverite kako izgleda ispod prvog sloja kore. Ako vidite mrlje koje izgledaju kao da je kora izbledela, to znači da na luku ima plesni. Bolje da ne kupujete ovo povrće.

9. Limun

Lako je odrediti zrelost limuna na prvi pogled. Bogata žuta boja i glatkoća kože znakovi su po kojima možete prepoznati da je voće zrelo. Bledožuta boja i zelenkasta nijansa znače da je bolje da limun ne kupujete.

10. Kafa

Ljubiteljima kafe savjetuje se da ne kupuju mlevenu kafu jer je ovaj proizvod koji vole mnogi ljudi često pokvaren. Teško je reći šta se tačno nalazi u ovom prahu. U samlevenu kafu mogu se dodati razni prahovi kokice i piljevina. Da biste to izbegli, možete kupiti kafu u zrnu i samleti je sami kako biste uvek imali proveren i čist jutarnji napitak.

Foto: Shutterstock

Kafa bi trebalo da bude u zrnu

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)