Tetka Saveta

OPREZ! Ovako svi čistimo televizor čime podstičemo kvarove, evo koji je ispravan način (FOTO)

Osim ovog omiljenog kućnog uređaja, obratite pažnju i na održavanje čistoće daljinskog.

09.02.2023 22:15

OPREZ! Ovako svi čistimo televizor čime podstičemo kvarove, evo koji je ispravan način (FOTO)
pexels.com

Sedenje pored televizora i gledanje omiljene serije ili filma većini je omiljena aktivnost, sve dok ne moraju da razmišljaju o prašini koju sakuplja televizor i koja se mora redovno čistiti. Iako možda to nije najomiljeniji posao domaćicama, on ne zahteva mnogo vremena. Stručnjaci napominju da se zbog osetljive površine ovog uređaja mora posebno voditi računa o načinu čišćenja kao i sredstvima koje koristimo za tu namenu. 

Krpe od mikrofibera koje ne oštećuju ekran su najbolje rešenje. Većina domaćica nekad samo usput pređe preko ekrana ili gornje površine televizora, međutim, treba obratiti pažnju i na pozadinu gde se prašina i najviše sakuplja.

pexels.com

Daljinski upravljač njviše sakuplja prašinu pa posebno treba obratiti pažnju na njegovo čišćenje

 

Većina nas ima naviku da direktno prska sredstvo za čišćenje na ekran televizora, što je potpuno pogrešno. Naime,kako se ne bi oštetio ekran, savetuje se da se prvo naprska krpica za brisanje pa da se njome pređe preko površine stakla. Iako ne razmišljamo o tome kada biramo sredstva za čišćenje, takođe je važno obratiti pažnju na njegov sadržaj, pa je najbolje izbegavati ona koja u sebi sadrže amonijak, alkohol ili aceton jer to oštećuje ekran televizora.

Za plazma televizore, koji ne podnose tradicionalna mokra čišćenja, najbolje je koristiti krpu od mikrovlakana ili elektrostatičku krpu. Iako su ovi televizori od stakla, u sebi imaju premaze protiv odsjaja koji se mogu oštetitit tradicionalnim čišćenjem, piše portalGudhauskiping.

Daljinski upravljač je često u rukama nekog od ukućana i mnogi ne obraćaju pažnju šta smo dirali pre toga, tako da on može biti glavni prenosilac bakterija, pored toga što se i na njemu skuplja prašina.

Kao i televizor neophodno je i njega čistiti, savetuju stručnjaci, makar jednom nedeljno. Najbolji način da to učinite je da pređete preko njega temeljno mokrom dezinfekcionom krpicom. Važnije od svega je dobro prebrisati dugmiće i udubljenja gde se prašina najviše zadržava.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)