Odrasli

BOL U LEĐIMA, ZATVOR I UČESTALO MOKRENJE MOGU BITI ZNACI OZBILJNOG OBOLJENJA: Ne čekajte ni tren, može izazvati i sterlitet!

U pitanju je zdravstveni problem koji često može da bude i asimptomatski, pa su redovne kontrole kod lekara najvažnije.

13.03.2023 18:01

BOL U LEĐIMA, ZATVOR I UČESTALO MOKRENJE MOGU BITI ZNACI OZBILJNOG OBOLJENJA: Ne čekajte ni tren, može izazvati i sterlitet!
Shutterstock

Miom materice je bolest ženskog genitalnog područja koja se manifestuje formiranjem i rastom benignog tumora u miometrijumu – mišićnom sloju materice. Najčešće se sa problemom mioma materice suočavaju žene životne dobi od 35 do 50 godina i starije. 

Miom materice je benigni tumor (formacija) koja se nalazi unutar tela materice (u 95 odsto slučajeva, a ređe na grliću materice – 5 odsto slučajeva). Miom se može razviti iz ćelija mišićnog i vezivnog tkiva. Doktori opšte ginekologije sa visokom preciznošću određuju dimenzije mioma materice.

shutterstock.com

Mion u materici je benigni tumor

Uzroci mioma materice

Iako se još ne može sa sigurnošću tvrditi, istraživanja u području medicine i ginekologije mogu identifikovati nekoliko mogućih uzroka mioma materice:

Genetski faktor (nasledna predispozicija)

– Hormonska neravnoteža
Dijabetes i druge endokrine bolesti, uključujući gojaznost
– Nekontrolisano umnožavanje ćelija endometrijuma
– Posledica višestrukih ili čestih pobačaja i upotreba spirale
– Infektivni i upalni procesi ženske genitalne regije
– Hronični stresovi
– Hronične bolesti različitih unutrašnjih organa
Nedostatak fizičke aktivnosti
– Nedostatak redovnog seksualnog života i seksualnog zadovoljstva

Miomi su veoma česti

Kada se kaže “miom” tada se misli na najčešći oblik tumora materice. Istraživanja pokazuju da između 70 odsto i 80 odsto žena u svetu ih razvije do pedesete godine života. Najčešće se javljaju kod žena u četrdesetima i ranim pedesetima.

Shutterstock

Miomi se nekada mogu pojaviti bez propratnih simptoma

Miomi materice nisu isto što i rak 

Miomi su benigni, nekancerozni tumori, ali mogu imati slične simptome retke vrste raka materice koji se naziva i sarkom materice. Nažalost, još ne postoji pouzdan način da se otkrije sarkom, osim kada se izvodi operacija uklanjanja mioma.

Potencijalni simptomi mioma 

- bol i pritisak u maloj karlici
- bolno i učestalo mokrenje
- bolni polni odnosi
- zatvor (otežano pražnjenje creva)
- bolovi u krstima
- produžene i obilne menstruacije koje ženu vode u anemiju
- intramnestrualna neuredna krvarenja 
(treba ipak imati u vidu da je veliki broj mioma asimptomatska, tako da je odlazak kod lekara na redovne preglede najbolji način borbe protiv tog zdravstvenog problema koji neretko može da izazove i sterilitet kod žena)

Kako lečiti miom materice?

Postoje dve glavne metode lečenja mioma materice:

1. Konzervativno lečenje – pomoću lekova i neinvazivnih postupaka 

2. Operativno lečenje – putem hirurške intervencije.

Izbor metode lečenja zavisi od ozbiljnosti kliničkih simptoma mioma materice, njegove veličine, starosti žene i njenoj nameri da u budućnosti rađa.

Konzervativna metoda lečenja temelji se na upotrebi hormonskih lekova, kao i na simptomatskoj terapiji (terapija usmerena na ublažavanje i otklanjanje simptoma). Ona može biti efikasna u smislu zaustavljanja daljeg rasta tumora, ali ne može u potpunosti eliminisati miom materice. zato ona može biti korisna za žene koje se bliže menopauzi i ne planiraju trudnoću.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)