Odrasli

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM CIKLUS IZOSTAJE, A NIJEDAN NIJE TRUDNOĆA! Jedan će vas iznenaditi, većina žena ni ne sanja da je to moguće!

Dr Nil Patel ističe da nema razloga za uzbunu, ali da nijedno od ovih stanja svakako nije zanemarljivo.

27.06.2023 15:01

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM CIKLUS IZOSTAJE, A NIJEDAN NIJE TRUDNOĆA! Jedan će vas iznenaditi, većina žena ni ne sanja da je to moguće!
Shutterstock

Mnoge žene sklone su panici ukoliko dođe do mesečnog izostanka ciklusa, posebno ukoliko nisu planirale da uskoro dobiju bebu. Doktor Nil Patel za San navodi da nema razloga za paniku, budući da izostanak menstruacije obično nije razlog za brigu. Različiti faktori mogu uticati na ciklus, a samo neki od njih su stres, promene težine ili kontraceptivna pilula.

- Većina menstruacija se javlja otprilike svakih 28 dana, ali normalan ciklus može biti bilo koji period od 21 do 40 dana. Takođe je uobičajeno da imate nepravilan menstrualni ciklus, što znači da se menstruacija može pojaviti u različito vreme tokom meseca. Ako vaša menstruacija obično prati isti ciklus, na primer svakih 28 dana, onda se smatra zakasnelom ako se ne pojavi nakon jednog dana. Međutim, to nije u startu razlog za zabrinutost. Ako ste nedavno imali nezaštićeni odnos, možda bi bilo dobro da kupite test za trudnoću ukoliko menstruacija nije "stigla" kada ste očekivali. Međutim, vaš ciklus menja se zahvaljujući raznim faktorima. Izostanak može biti alarmantan, ali ne znači nužno i da ste trudni - objasnio je dr Patel.

shutterstock.com

Izostanak ciklusa uvek otvara brojna pitanja

6 razloga zašto menstruacija može da kasni:

1. Previše vežbate

Da li ste promenili rutinu vežbanja ili povećali intenzitet vežbi?

- Previše vežbanja može dovesti do stresa i prevelikog opterećenja za telo, što zauzvrat može uticati na hormone odgovorne za vaše menstruacije. Ako vam menstruacije postanu neredovne ili potpuno prestanu, možda ćete želeti da smanjite nivo fizičke aktivnosti. Sportisti bi trebalo da razgovaraju sa lekarom specijalistom koji ih može posavetovati kako da pravilno vežbaju - rekao je dr Patel, što je veoma iznenadilo ljubiteljke teretane i napornih treninga. 

2. Pod stresom ste

Da li vam je teško na poslu ili ste zabrinuti zbog ličnih stvari? Stres utiče na telo na mnogo načina, od kojih je samo jedan i potencijalni izostanak menstrualnog ciklusa.

- Ako ste pod stresom, menstruacije mogu postati obimnije, bolnije, duže ili kraće. Ili mogu potpuno prestati. Savet je da pokušate da izbegavate stresne situacije i smirite se koliko god ste u mogućnosti - objašnjava lekar.

shutterstock.com

Stres može da utiče na izostanak menstruacije

3. Imate nedovoljnu ili prekomernu težinu

Ako ste prilično brzo izgubili nekoliko kilograma viška, to bi moglo da utiče na vaš ciklus.

- Možda ćete otkriti da vam menstruacija prestaje ako naglo smršate. To je zato što ograničavanje kalorija može zaustaviti proizvodnju hormona koji su potrebni za ovulaciju. Takođe, prekomerna težina takođe može uticati na vaš menstrualni ciklus, uzrokujući da telo previše proizvodi estrogen, što utiče na učestalost menstruacije. Ako imate prekomernu ili premalu težinu, vaš lekar vas može uputiti kod nutricioniste koji će vam pomoći da postignete zdravu kilažu - smatra dr Patel.

4. Vaša pilula je kriva

Neke metode kontracepcije, kao što su spirala i injekcija, mogu dovesti do izostanka menstruacije.

- Ovo je normalno i obično nije nešto zbog čega treba da brinete. Kontraceptivna pilula takođe može da učini menstruaciju neredovnom i da utiče na dalje odlaganje menstruacije ako želite da preskočite ciklus. Uzimanje pilule je, međutim, savršeno bezbedno i korisno kada želite da izbegnete krvarenje ukoliko ste na odmoru. Lekovi za odlaganje menstruacije će takođe odložiti menstruaciju i mogu se uzimati ako već niste na kombinovanoj piluli - objasnio je lekar.

Pixabay.com

Kontracepcija može biti uzrok

5. Imate sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Ovo je uobičajeno stanje koje utiče na rad jajnika. Smatra se da PCOS pogađa otprilike jednu od svakih 10 žena, pa nije zanemarljiv kao uzrok izostanka ciklusa.

- Čak jedna od 3 osobe sa sindromom policističnih jajnika su navele da im se redovno dešava izostanak menstrualnog ciklusa. To je zbog toga što zbog mikrocistica ne dolazi do ovulacije, pa može da nastupi i preskakanje menstruacije - objašnjava lekar.

6. Prolazite kroz menopauzu

Konačno, to bi mogla biti menopauza.

- Menopauza se obično javlja između 45. i 55. godine. Tokom ovog vremena, vaše menstruacije će postati neredovne i na kraju prestati kao rezultat smanjenja nivoa hormona. Takođe, možete početi da prolazite kroz menopauzu ranije u procesu poznatom kao "prevremena menopauza" - zaključuje dr Patel.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)