Odrasli

10 PRVIH SIMPTOMA VISOKOG KRVNOG PRITISKA za koje žene nisu svesne da imaju veze s tim zdravstvenim problemom! Obratite pažnju na vreme i reagujte!

Stručnjaci upozoravaju da se mnogi pokazatelji hipertenzije mogu pomešati sa znacima menopauze, zbog čega je neophodan oprez.

24.05.2023 15:01

10 PRVIH SIMPTOMA VISOKOG KRVNOG PRITISKA za koje žene nisu svesne da imaju veze s tim zdravstvenim problemom! Obratite pažnju na vreme i reagujte!
shutterstock.com

Uvreženo je mišljenje da je normalan krvni pritisak 120/80, dok se hipertenzijom, odnosno povišenim krvnim pritiskom smatraju vrednosti veće od 140/90. Vrednosti između ovih cifara smatraju se stanjem prehipertenzije i podrazumevaju da bi se i tada trebalo obratiti lekaru. Ipak, vrednosti normalnog krvnog pritiska zavise od godina starosti i pola, pa je tako očekivano da muškarci imaju nešto više vrednosti pritiska od žena, kao i da se granica vrednosti normalnog pritiska s godinama povećava. 

Visok krvni pritisak proglašen je za najveći faktor rizika za smrt žena širom sveta s obzirom na to da jedna od 3 žene na planeti pati od hipertenzije. Povodom Svetskog dana borbe protiv hipertenzije, koji je obeležen 14. maja, kardiolozi iz European Society of Cardiology saopštili su te podatke i apelovali da sve žene treba da znaju koliki im je krvni pritisak kako bi sprečile pojavu opasnih oboljenja srca, ali i moždani udar kasnije u životu. Dame su u većem riziku da izgube život zbog tog zdravstvenog problema, iako većina muškaraca ima problem s hipertenzijom kasnije u životu.  

Foto: Shutterstock

Vodite računa o vrednostima krvnog pritiska i redovno ih proveravajte

- Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzročnici smrti kod žena. Moja poruka svima njima jeste da to ozbiljno shvate, da uvek znaju koliki im je pritisak i zahtevaju lečenje ukoliko je visok. Nikako se ne smeju potcenjivati dugoročni efekti visokog krvnog pritiska - istakla je profesorka dr Angela Mas iz Radbud Univerzitetskog Medicinskog Centra u Holandiji.

Jedna od najvažnijih posledica hipertenzije kod žena, kako je objasnila Masova, jeste vrsta srčane insuficijencije u kojoj je srčani mišić ukočen. 

- Postoji malo tretmana za to stanje, tako da ako želite da izbegnete simptome kao što su otežano disanje, umor i zadržavanje tečnosti kada stignete do 70. godine, morate da počnete sa lečenjem visokog krvnog pritiska u srednjim godinama. Ako čekate da prođe još 20 godina, prekasno je - upozorila je ona. 

shutterstock.com

Ne odlažite odlazak lekaru ukoliko primetite visoke vrednosti na vašem aparatu za merenje protiska 

Poznato je da se hipertenzija češće potcenjuje i ne leči, ili se nedovoljno leči kod žena u poređenju sa muškarcima. Pogrešno je mišljenje da visok krvni pritisak ne izaziva simptome. U stvari, simptomi su izraženiji kod žena, ali mogu pogrešno da se povezuju s menopauzom, anksioznošću ili stresom. Mlade i sredovečne žene sa visokim krvnim pritiskom često prijavljuju:

  • lupanje srca
  • bol u grudima i osećaj teskobe
  • bol između lopatica
  • glavobolju
  • poteškoće s koncentracijom
  • kratak dah
  • umor
  • zadržavanje tečnosti
  • loš san
  • valunge.

Kada se hipertenzija leči, mnogi simptomi, koji se pogrešno pripisuju menopauzi, nestaju. Noćno znojenje može da bude uzrokovano visokim krvnim pritiskom tako da žene sa simptomima menopauze treba da provere krvni pritisak i leče ga, ako je potrebno. 

Shutterstock

I mlađe žene mogu da imaju hipertenziju

Hipertenzija u srednjim godinama je štetnija kod žena nego kod muškaraca sličnog uzrasta i jači je faktor rizika za infarkt miokarda, kognitivni pad i demenciju. 

- Lekari mogu da identifikuju žene srednjih godina sa većim rizikom od hipertenzije i da signaliziraju da praćenje krvnog pritiska treba da se shvati ozbiljnije. Uvek savetujem pacijentima da započnu praćenje pritiska sa 40 godina, pogotovo ako imaju članove porodice s hipertenzijom ili su imale hipertenziju tokom trudnoće. Žene sa preeklampsijom treba da proveravaju krvni pritisak od te trudnoće, pa nadalje, najmanje dvaput godišnje. Žene bez problema tokom trudnoće i porodične istorije treba da počnu s godišnjim merenjem sa 50 godina, kada uđu u menopauzu - smatra dr Mas, prenosi Dejli miror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)