Odrasli

ZGROZIĆETE SE KAD VIDITE ŠTA SE SVE KRIJE U OPREMI ZA TRENING: Posle vežbanja odmah je skinite i operite!

Stručnjaci upozoravaju da posebno treba biti oprezan s helankama, šortsevima i grudnjacima.

22.05.2023 19:01

ZGROZIĆETE SE KAD VIDITE ŠTA SE SVE KRIJE U OPREMI ZA TRENING: Posle vežbanja odmah je skinite i operite!
Shutterstock

Možda je teško zamisliti da odeća može da šteti zdravlju, međutim, nova istraživanja sugerišu da nekoliko vaših omiljenih sportskih stvari može povećati rizik od pojave opasnih bolesti. Naime, radi se o tome da su američki istraživači otkrili da se u većini garderobe koja se prodaje u prodavnicama sportske opreme nalaze delovi materijala s višim nivoom bisfenola A (BPA). Bisfenol A je industrijska hemikalija za koju se veruje da povećava krvni pritisak, ali potencijalno dovodi i do drugih bolesti srca, povećanog rizika od gojaznosti, neplodnosti, pa čak i od raka.

U većini zemalja je ograničena upotreba bisfenola A koji se, između ostalog, nalazi i u fiskalnim računima. Stručnjaci tvrde da se hemikalija BPA sa papira unosi direktno preko kože u organizam i da može biti štetna po zdravlje. Oni upozoravaju da ne postoji "bezbedna plastika". Čak i ona koja ne oslobađa mnogo hemijskih jedinjenja u svakom slučaju oslobađa mikročestice koje se talože u našim organima. Koliko je plastika sveprisutna govori i činjenica da se razna sintetička jedinjenja nalaze u garderobi koju oblačimo, kao i šminki koju nanosimo na telo.

pexels.com

Otrkivena štetna jedinjenja bisfenola A u sportskoj opremi

- Mikroplastika je izuzetno štetna po ljudski organizam i, između ostalog, utiče na odumiranje ćelija imunog sistema. Stručnjaci napominju da je važno izbaciti ili barem smanjiti korišćenje plastike koja se nalazi i u pojedinim odevnim predmetima. Naša izloženost tim jedinjenjima ne samo što će nam naškoditi, već će uticati i na genetski materijal koji prenosimo na decu i unuke - navode američki istraživači, a prenosi San.

Čak i sportska odeća popularnih pojedinih brendova sadrži toksične nivoe bisfenola A (BPA). Zato je centar za očuvanje životne sredine (CEH) pokrenuo sudski postupak protiv osam brendova nakon što su testovi otkrili da njihova odeća može da izloži nosioce do 40 puta većoj opasnosti od bezbedne granice BPA. Opasni nivoi su, takođe, pronađeni u helankama, šortsevima i sportskim grudnjacima mnogih robnih marki koje se i kod nas mogu naći na svakom koraku.

Shutterstock

Posle treninga pravac na presvlačenje i tuširanje

Maksimalni dozvoljeni nivo doze za BPA u Kaliforniji je 3 mikrograma dnevno. Velika Britanija i dalje poštuje zakone EU o BPA, čak i nakon Bregzita, koji ne predviđaju ograničenje izlaganja kože. Međutim, aprila 2023. godine Evropska agencija za bezbednost hrane odlučila je da je bezbedno dnevno izlaganje od 0,2 nanograma po kilogramu telesne težine. 

- Kada ste izloženi maloj dozi oralno i maloj dozi transdermalno (kroz kožu), oni će zajedno napraviti veliku dozu. Proučavala sam efekte niskih doza BPA tokom razvoja fetusa i otkrila da ti niski nivoi izloženosti povećavaju rizik od gojaznosti, dijabetesa i problema u kasnijem razvoju deteta. Američko zdravstveno telo sada poziva brendove da preformulišu svoje proizvode kako bi uklonili sve bisfenole, uključujući BPA - rekla je prof. Ana Soto, imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Tufts, za CNN, a preneo San.

Stručnjaci sada upozoravaju ljude da ograniče vreme provedeno u sportskoj odeći, pogotovo u helankama, šortsevima i sportskim brushalterima u kojima ima plastificiranog materijala. A savet je krajnje jednostavan: "Posle treninga se odmah presvucite!"

Foto: Shutterstock

Budite oprezni, čuvajte zdravlje, posebno nakon treninga 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Sara

23.05.2023 00:13

Naravno da ćemo posle fizicke aktivnosti ili treninga oprati odeću koju smo nosili. Kada smo kod fitnes opreme najudobnije nešto sto sam nosila je huia fitnes komplet.