Odrasli

PRITAJENA OPASNOST PO ZDRAVLJE KRIJE SE U SREDSTVIMA KOJA KORISTIMO SVAKI DAN: Nismo ni svesni rizika u koji se dovodimo prilikom uobičajenog spremanja kuće (VIDEO)

Doktor Amir Uhan ističe da pojedina sredstva kao i mirisi mogu da budu veoma štetni!

17.05.2023 19:00

PRITAJENA OPASNOST PO ZDRAVLJE KRIJE SE U SREDSTVIMA KOJA KORISTIMO SVAKI DAN: Nismo ni svesni rizika u koji se dovodimo prilikom uobičajenog spremanja kuće (VIDEO)
shutterstock.com

Možda ćete se iznenaditi, ali prekomerna upotreba antibakterijskih sredstava u domaćinstvu može biti štetnija po zdravlje nego što ste mislili. Istraživanja su pokazala da bespotrebno čišćenje štetno utiče na razvoj imunološkog sistema i može dovesti do pojave astme i alergija. Zato otvorite policu sa sredstvima za čišćenje, počnite da čitate etikete i razmislite o tome da ih zamenite prirodnim proizvodima koji nisu štetni po zdravlje.

Čistoća je pola zdravlja. Međutim, u mnogim proizvodima za čišćenje nalaze se toksini koji mogu uzrokovati iritaciju, poteškoće s disanjem i druge probleme. Pored zamene sredstava za čišćenje prirodnijim alternativama, izloženost potencijalno štetnim hemikalijama možete dodatno smanjiti tako što ćete domaćinstvo redovno čistiti i izbeći nagomilavanje prljavštine, pa stoga koristiti manje proizvoda za uklanjanje nečistoća. Tokom i nakon čišćenja obavezno otvorite prozore i redovno provetravajte prostorije. Dok čistite, uvek nosite rukavice i masku za lice kako biste izbegli iritaciju kože i udisanje štetnih isparenja.

shutterstock.com

Pazite na zdravlje tokom čišćenja

Doktor Amir Uhan je upozorio da mnoga sredstva za čišćenje imaju sastojke koji su štetni po zdravlje, toliko da pojedini mogu da izazovu mnoge bolesti pluća ili čak moždani udar. S druge strane, tokom samog čišćenja dolazi do toga da čestice prašine lete u vazduhu i mešaju se sa isparenjima od hemikalija.

- Prilikom čišćenja manje čestice mogu da uđu u krvotok i da se transportuju po telu, zadržavajući se u srcu, mozgu i drugim organima. Ove sitne čestice kada se udahnu mogu oštetiti naša pluća i dugoročno povećati rizik od raka pluća - objašnjava dr Uhan, a prenosi Dejli star.

Ostali predmeti koji predstavljaju opasnost po zdravlje uključuju mirisne sveće i mirisne štapiće jer ispuštaju male čestice drugih zagađivača kada su upaljene.

- Mirisni štapići daju 100 puta više finih čestica od mirisne sveće. Ukoliko planirate da palite ove štapiće obavezno ostavite otvorene prozore - istakao je ovaj stručnjak.


Na kraju, takođe treba biti oprezan sa brojnim proizvodima za čišćenje, jer oni sadrže hemikalije koje mogu uticati na naše disajne puteve. Ne zaboravite na kvalitet vazduha. Kućne biljke su zato pravo rešenje, one ne samo da doprinose mentalnom zdravlju, već i prečišćavaju vazduh i uklanjaju zagađivače i prašinu. Zato svoj dom obavezno ulepšajte ukrasnim biljkama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)