Odrasli

SIMPTOM RAKA PLUĆA KOJI SE JAVLJA KADA SE BUDIMO: Može da se primeti i pre dijagnoze opake bolesti, a ovo je još 8 znakova da je ona uznapredovala!

Bilo da imate ovaj ili neki drugi od navedinih simptoma koji mogu da ukazuju na zloćudni tumor, savet je da posetite lekara.

01.05.2023 15:04

SIMPTOM RAKA PLUĆA KOJI SE JAVLJA KADA SE BUDIMO: Može da se primeti i pre dijagnoze opake bolesti, a ovo je još 8 znakova da je ona uznapredovala!
Shutterstock

Rak pluća je možda i najdrastičniji oblik karcinoma koji se kod mnogih zloćudnih tumora javlja na samom kraju, dok se javlja i zasebno. On može izazvati različite simptome, pri čemu su neki znaci upozorenja krajnje očigledni i drastični, dok su drugi suptilniji, ali na sve bi podjednako trebalo obratiti pažnju. Recimo, kod raka pluća se pored jakog kašlja i iskašljavanja krvi, mogu pojaviti i groznica i preznojavanje. Ukoliko ste se probudili obliveni znojem, to bi mogao da bude znak smrtonosne bolesti.

Rak pluća čini oko 13 odsto svih novih slučajeva bolesti koje se dijagnostiikuju u poslednje vreme, zato treba biti na posebnom oprezu, upozoravaju stručnjaci. Upravo ovaj karcinom je proglašen i za glavnog krivca za smrt čak 35.000 ljudi u Britaniji svake godine. Međutim, rano uočavanje raka pluća može pomoći daljoj prognozi, često omogućavajući lekarima da zaustave bolest pre nego što se proširi na druge delove tela. Jedan manje poznat znak raka pluća jeste upravo noćno znojenje. Kako se vaše telo bori protiv tumora, ono može početi da se zagreva, uzrokujući obilno znojenje preko noći.

Shutterstock

Obratite pažnju na vreme na sve simptome

Znojenje takođe može da se desi u bilo kom trenutku. Groznicu obično izaziva infekcija, što je takođe čest slučaj kod raka pluća. To, takođe, može da bude izazvano niskim nivoom belih krvnih zrnaca koja se bore protiv bolesti, a što se može javiti nakon radioterapije ili hemoterapije. Znojenje takođe može biti rezultat hormonskih promena, izazvanih tumorom ili tretmanima.

- Znojenje može biti simptom raka ili može biti posledica lečenja raka. To može biti veoma uznemirujuće. Može biti i neprijatno ako spavate sa nekim u krevetu. Ipak, znajte da postoje stvari koje mogu da pomogu. Vaš lekar će možda moći da prepiše lekove da tu situaciju i drže pod kontrolom. Pacijenti se podstiču da obezbede telu da se pravilno hidrira, da vode računa o higijeni tela i redovno se tuširaju, ali i da po potrebi tokom noći koriste peškire i održavaju prostoriju na ugodnoj temperaturi - smatraju stručnjaci, a prenosi San.

Foto: Shutterstock

Noćno znojenje je glavni simptom opake bolesti 

Pored noćnog znojenja, stručnjaci iz Instituta za istraživanje raka pluća u Britaniji upozoravaju da postoji ukupno 9 uobičajenih simptoma bolesti koje uglavnom imaju pacijenti koji boluju od raka pluća. Pojavom bilo kog  simptoma neophodno je odmah posetiti lekara.

  • Kašalj koji traje većinu vremena
  • Pacijenti obično imaju promenu u vrsti kašlja koji imaju dugo vremena. Taj kašalj vremenom može zvučati drugačije ili sam kašalj može da postane bolan. Osobe koje su obolele kada kašlju mogu često da ostanu bez daha radeći stvari koje su ranije radili bez problema
  • Iskašljavanje sluzi (sputuma) sa krvlju
  • Bol u grudima ili ramenu
  • Infekcije grudnog koša koje se stalno vraćaju ili infekcija grudnog koša koja se ne popravlja
  • Gubitak apetita
  • Osećaj umora sve vreme
  • Gubljenje težine

shutterstock.com

Ne ignorišite simptome i na vreme se javite lekaru 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)