Odrasli

OVAJ ZNAK NA NOKTU OTKRIVA RAK PLUĆA: Može se javiti i nedeljama pre tipičnih simptoma oboljenja, jednostavan test otkriva da li ste u opasnosti! (FOTO)

Karcinom pluća jedan je od najzastupljenijih u svetu, zato je veoma važno simptome bolesti prepoznati na vreme.

05.05.2023 15:01

OVAJ ZNAK NA NOKTU OTKRIVA RAK PLUĆA: Može se javiti i nedeljama pre tipičnih simptoma oboljenja, jednostavan test otkriva da li ste u opasnosti! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Rak pluća je jedan od najčešćih i najtežih vrsta karcinoma, a u Srbiji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000 ljudi. Taj zloćudni karcinom je i jedan od najčešćih tipova bolesti u Britaniji sa oko 48.500 dijagnostikovanih pacijenata svake godine, prema Cancer Research UK. Zbog toga je važno biti svestan simptoma i znakova upozorenja, uključujući i one koji su manje poznati, piše Dejli rekord.

Stručnjaci zato pozivaju ljude da obrate pažnju na simptome koji se mogu pojaviti na noktima jednostavnim "testom prstiju". Iako simptomi mogu da variraju - od gubitka telesne težine, do kratkog daha i bola u grudima, postoji i jedan manje očigledan znak upozorenja koji se može videti na nokatnoj ploči. 

- Ako osnova nokta postane mekana, a koža pored nokta sjajna, to bi moglo da ukazuje na prvu fazu koja se često navodi kao najraniji simptom raka pluća. Rak pluća često prate specifične promene na prstima. Postoji mogućnost da se određene promene javljaju zbog sakupljanja tečnosti u mekim tkivima na samom kraju prstiju. Zbog toga se u tom području javlja veći protok krvi, ali ne razumemo u potpunosti zašto se to događa. Moguće da tumor proizvodi određene hemikalije ili hormone - istakli su stručnjaci iz britanske organizacije za istraživanje raka pluća.

Nakon suptilnih promena koje se mogu videti na samom dnu nokta, nokti zatim počinju da se savijaju i to se može primetiti kada se gledaju sa strane. Svedočenja pacijenata nagoveštavaju iznenađujuću rasprostranjenost te pojave koja je zapravo kod mnogih bila i prvi simptom raka pluća.

Shutterstock

Obratite pažnju na nokte

Rak pluća predstavlja nekontrolisani rast abnormalnih ćelija u plućima. Stope preživljavanja od tog karcinoma u velikoj meri variraju u zavisnosti od toga koliko se on proširio u trenutku kada je dijagnoza postavljena. Nažalost, prognoza je nešto lošija u odnosu na ostale vrste raka jer se obično ne otkrije na vreme.

Glavni simptomi raka pluća su kašalj koji traje duže od 2 ili 3 nedelje, uporni kašalj koji se pogoršava, infekcije disajnih organa koje se stalno vraćaju, iskašljavanje krvi, bol pri disanju ili kašljanju, kratak dah, konstantan osećaj umora ili manjak energije, gubitak apetita ili nagli gubitak kilograma. Savet je da se pojavom bilo kojih simptoma odmah uputite kod lekara opšte prakse.

Printscreen/TikTok/maryamibouu

Simptom koji može da ukaže na mnogo toga vidljiv je na nokatnim pločama

BONUS VIDEO:

Komentari (0)