Odrasli

MILIONI ŽENA SU U OPASNOSTI OD RAKA GRLIĆA MATERICE: Redovna kontrola i testiranje može spasiti život ukoliko se karcinom uoči na vreme! (FOTO)

Lekari apeluju da se dame jave na skrining barem jednom u pet godina.

30.11.2023 15:02

MILIONI ŽENA SU U OPASNOSTI OD RAKA GRLIĆA MATERICE: Redovna kontrola i testiranje može spasiti život ukoliko se karcinom uoči na vreme! (FOTO)
shutterstock.com

Srbija je po obolevanju od raka na 18. mestu, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. To jasno ukazuje na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što naša zemlja i čini uvođenjem organizovanih skrining programa. Najčešće maligne bolesti u Srbiji bile su rak dojke, pluća, prostate, debelog creva i grlića materice. Ukoliko se skrining pregledi ne obavljaju redovno dolazi do oboljevanja koje se otrkiva tek u poodmkaloj fazi karcinoma.

Stope skrininga za rak grlića materice pale su na najniži nivo, pa su milioni žena u opasnosti. Stručnjaci upozoravaju žene da treba redovno da se kontrolišu zbog ranih znakova tumora. Skoro jedna od tri žene koje ispunjavaju sve uslove za pregled, ipak to ne radi, iako često imaju mogućnost za potpuno besplatno testiranje.

Shutterstock

Sistematski ginekološki pregled je obavezan svake godine

Pokrivenost skriningom pala je na 68,7 odsto 2023. godine, u poređenju sa 69,9 odsto u 2022. i preko 74 odsto u odnosu na onu iz 2014. godine. To je trenutno najniža cifra od kada su uvedena ova beleženja. Svim ženama starosti od 25 do 64 godine predlaže se skrining test najmanje jednom u pet godina, a ukoliko imaju genetsku predispoziciju za ovu vrstu bolesti i češće. 

- Znamo da je eliminacija raka grlića materice nemoguća, ali se oslanjamo na to da milioni ljudi nastave da se javljaju na skrining i vakcinaciju svake godine - istako je dr Stiv Rasel, a o tome je pisao i San.

Rak grlića materice pogađa oko 3.000 žena svake godine i dovodi do smrtnosti oko njih 800. Razvija se u grliću materice a više od 99 odsto slučajeva je uzrokovano se*sualno prenosivim virusom HPV.

- Pozivamo sve one koji mogu da odu i da se testiraju. Ponekad može biti teško iz raznih razloga, uključujući posao i brigu o deci, anksioznost i dezinformacije oko testa. Ali ovi testovi su veoma bitni, jer se promene mogu uočiti na vreme a kancer lečiti kad žena ima najviše šanse za izlečenje. Program skrininga grlića materice svake godine spašava hiljade života u svakoj zemlji - istakao je Martin Hant šef organizacije za borbe protiv raka.

shutterstock.com

Ne čekajte da dobijete prve simptome, može biti prekasno

Simptomi raka grlića materice:

  • Neuobičajen vaginalni iscedak
  • Vaginalno krvarenje mimo menstrualnog ciklusa, produženo i obilnije menstrualno krvarenje
  • Krvarenje i bol tokom seksualnog odnosa ili aplikacije dijafragme
  • Nelagodnost tokom mokrenja ili gubitak kontrole mokrenja
  • Konstantan umor
  • Bol u maloj karlici

Dijagnoza bolesti

Bolest se utvrđuje:

  • PAPA testom (četkicom se pokupe ćelije sa grlića i analiziraju)
  • kolposkopijom (pregled sa uvećanjem posmatrane slike grlića)
  • biopsijom (uzimanje uzorka tkiva)

Mere prevencije

Abnormalne ćelije grlića materice u ranim stadijumima bolesti retko izazivaju simptome. Kada se pojave prvi simptomi, bolest je već uznapredovala do invazivnog stadijuma i teže će se lečiti.

Od svih mera zašite ističe se značaj redovne kontrole kod ginekologa

BONUS VIDEO:

Komentari (0)