Odrasli

NAJRANIJI SIMPTOM MENOPAUZE ZA KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Doktorka otkriva važnost preventivnih pregleda i koje još bolesti oni mogu otkriti (FOTO)

"Morate da zapamtite da smo mi lekari i ne smete da imate strah i stid od nas zato što je to naš posao", poručuje lekarka Zoe.

24.08.2023 13:01

NAJRANIJI SIMPTOM MENOPAUZE ZA KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Doktorka otkriva važnost preventivnih pregleda i koje još bolesti oni mogu otkriti (FOTO)
Shutterstock

Doktorka Zoe, doktor opšte prakse u Nacionalnoj Zdravstvenoj Organizaciji Velike Britanije, svake nedelje dobija niz pitanja na koje daje pismene odgovore. Kaže da medicinski testovi i pregledi mogu predstavljati stres za svakog pacijenta, ali da nemaju čega da se stide, ili plaše.

- Morate da zapamtite da smo mi lekari i ne smete da imate strah i stid od nas zato što je to naš posao. Ukoliko želite, uvek možete da povedete nekoga sa sobom ko će da vam bude podrška, a ovo su pitanja koja sam dobila ove nedelje - rekla je doktorka Zoe za San. 

P) Prošle nedelje sam obavila bris grlića materice i medicinska sestra mi je spomenula da imam mali polip (kožni nabor na grliću materice). Nisam bila svesna toga jer nikada nije uzrokovao krvarenje ili bol, čak iako dosta vozim bicikl. Sestra je pogledala moj poslednji test od pre pet godina i tada je to bilo pomenuto, ali niko mi nije rekao da bih trebala da se obratim doktoru radi provere. Ovaj put mi je zakazala termin kod ginekologa, ali on nije uspeo da ga odstrani, budući da je prilično mali. Bilo je prilično bolno dok je doktor pokušavao da ga uhvati, ne znam da li da ga ostavim takvog kakav jeste. Šta može da se dogodi u tom slučaju? 

O) Mali procenat polipa, između dva i 15 u svakih 1.000, smatra se "nenormalnim" i mogu da se razviju u rak ako se ne uklone, pa je to razlog zašto se preporučuje njihovo odrstranjivanje. Iako trenutno nemate simptome, neki ljudi ih imaju, a to može da se se manifestuje kao krvarenje nakon se*sualnog odnosa ili između menstruacija. Nemojte da brinete zbog nadolazećeg pregleda. Iako je ovog puta ginekologu bilo teško da dođe do njega, znajte da je u pitanju stručnjak koji se bavio mnogo komplikovanijim zahvatima. Imaće posebnu opremu nazvanu polip klešta, koja se koristi za hvatanje osnove polipa, a on se zatim odstranjuje. Kada se polip ukloni, šalje se u laboratoriju na analizu kako bi se osiguralo da izraslina nije maligna. Nećete osećati bole, već nelagodnost. Ukoliko strahujete da ćete imati bolove pre intervencije popijte neke anelgetike. 

shutterstock.com

Menopauza može da izazove niz tegoba.

P) Imam 57 godina. Tokom godina sam imala nekoliko infekcija urinarnog trakta i nedavno sam primetila krv u urinu. Prošle godine sam uradila brojne testove, uključujući i CT skener (kompjuterizovana tomografija je sofisticirana tehnika medicinskog snimanja koja omogućava dobijanje detaljnih 2D i 3D slika unutrašnjih struktura tela), analize krvi i cistoskopiju (postupak koji omogućava lekaru da pregleda sluznicu vaše bešike i cev koja prenosi urin iz vašeg tela (uretru)). Iako trenutno ne osećam nikakve simptome, imam stah da se to ne vrati ponovo. Molim vas da mi kažete da li to ima veze sa menopauzom? 

O) Ohrabrujuće je što ste imali cistoskopiju, koja se radi tako što se mala kamera ubaci u bešiku, kroz uretru, jer je ovaj test ključan za pretragu bilo kakvih ozbiljnih uzroka krvarenja u urinu, i posebno za isključivanje raka bešike, koji bi bio vidljiv tokom cistoskopije. Dodala bih i da se ponavljajuće infekcije urinarnog trakta mogu pojaviti kao prvi ili jedini simptom menopauze. Uticaj gubitka estrogena može početi da utiče na tkiva vagine, vulve i urinarnog trakta i nakon menopauze, i ponavljajuće infekcije urinarnog trakta mogu biti rezultat toga. Nažalost, ponavljajuće infekcije urinarnog trakta postaju sve češće i kao lekari opšte prakse, primećujemo da su manje osetljive na antibiotike kako vreme prolazi, zbog izuzetno zabrinjavajućeg problema antibiotske rezistencije. 

Shutterstock

Polipi su veoma česti u toku menopauze zato povedite računa i idite redovno na preglede.

P) Imam 79 godina i više nisam nikada radila test za rak debelog creva, a plašim se da česte i retke stolice mogu da budu početni simptomi. Da li bih trebala da ga uradim u mojim godinama?

O) Trenutne smernice preporučuju prekid pregleda vezanog za rak debelog creva u dobi od 75 godina. To nije zato što je rak debelog creva manje čest, zapravo, postaje češći kako starimo, već zato što su rizici od pretraga veliki, posebno za one koji su krhki i možda ne bi dobro podneli kolonoskopiju (endoskopska procedura koja omogućava pregled debelog creva i završnog dela tankog creva). Međutim, za zdrave osobe starije od 75 godina, verovatno je da skrining ostaje koristan. Većina istraživanja koja se bave ovim zaključuju da se između 75. i 85. godine za pregled mora odlučivati individualno. Dakle, ako sebe vidite kao zdravu i vitalnu osobu od 79 godina slobodno možete da se odlučite na pregled.  

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)