Odrasli

SVE JE POČELO SA BOLOM U KOLENU, DA BI SE ŽIVOT OVE DEVOJKE PRETVORIO U NOĆNU MORU: Mislila je da je u pitanju samo povreda, ali istina je bila potpuno drugačija! (FOTO)

Ejmi Hejg, vaspitačica i zavisnica od fitnesa, nikada nije imala ni jednu bolest osim prehlade, a onda je usledio pakao.

15.08.2023 15:00

SVE JE POČELO SA BOLOM U KOLENU, DA BI SE ŽIVOT OVE DEVOJKE PRETVORIO U NOĆNU MORU:  Mislila je da je u pitanju samo povreda, ali istina je bila potpuno drugačija! (FOTO)
Shutterstock

Ejmi Hejg (27), vaspitačica iz Novog Zelanda, kao i strastvena ljubiteljka fitnesa, nakon pada sa konja 2022. godine, povredila je koleno. Nakon nekog vremena se vratila treninzima u teretani, ali je imala poteškoće u toku vežbanja i odlučila je da ode kod lekara da to proveri. Pomoć fizioterapeuta i kiropraktičara nije rešila njen problem, a koleno bi joj oticalo svaki put kada bi se bavila fizičkom aktivnošću. Imala je tup bol, kako je ona to opisala i trener joj je rekao da ode kod lekara

 

 

Tokom leta otišla je na skener i na magnetnu rezonancu i bila je užasnita saznanjem da ima osteosarkom

- Vodila sam vrlo aktivan i zdrav život i nisam imala nikakve zdravstvene probleme osim prehlada. Vežbam u teretani od 2019. godine, aktivno sam se bavila jahanje, a vikendom bih provodila vreme šetajući svoje pse, a moj posao nije zahtevao fizički napor - kaže Ejmi. 

Kada je saznala da je bolesna to joj je pali veoma teško.

- Bila sam neutešna. Plakala sam tokom ručka, u toku vožnje, čak i u toaletu. Činjenica da imam kancer mi je toliko teško pala da nisam mogla to da prihvatim. Međutim, moram da priznam da sam osetila i neku vrstu olakšanja, zato što sam konačno saznala sa čim se suočavam - rekla je ova devojka kroz suze.

 

 

U oktobru 2022. godine Ejmi je počela sa hemoterapijom. 

- Moji ciklusi hemoterapije su trajali 35 dana i uključivali su boravak u bolnici dve nedelje, koji su mi jako teško padali, jer sam bila usamljena. Moram da priznam da su mi lekari i medicinsko osoblje mnogo pomogli. Nakon prvog ciklusa hemoterapije sam bila jako loše, pa su mi smanjili dozu lekova u sledećem ciklusu da bih mogla da funkcionišem. Takođe, morala sam da prođem niz specijalnih pregleda i išla sam na posebna skeniranja da bi videli da li s proširio na ostale organe, ali na svu sreću nije i nakon druge hemoterapije skener je bio negativan - dodala je Ejmi.  

Bila su potrebna dva ciklusa hemoterapije kako bi se uklonila kancerogena kost koja je zamenjena donatorskom kosti iz SAD-a i operacija je izvršena u janurau 2023. godine. 

- Postojao je rizik da će morati da urade potpunu zamenu kolena, što bi razorilo moju koštanu strukturu i to bi podrazumevalo amputaciju. Na svi sreću moj hirurg je bio neverovatan i uspeo je da mi skoni kancerogenu kost i da sačuva moje koleno. Sećam se da sam se probudila nakon operacije i pitala da li je sačuvano moje koleno, na šta je on odgovorio da jeste i osećaj olakšanja je bio neverovatan, a kost je odneta na laboratorijsku analizu - rekla je ova devojka.

 

 

Nakon analize otkriće je bilo prilično zbunjujuće. 

- Nakon analize utvrđeno je da je kancerogena kost uklonjena i da je kancer bio mnogo niže klase nego što su mislili. Hemoterapija kroz koju sam prošla, usmerena na izuzetno agresivne tumore nije ništa uradila. Rečeno mi je da je kancer uklonjen i da ne postoji opasnost njegovog povratka. Ova saznanja su za mene bila neverovatno bolens, jer sam shvatila da hemoterapija uopšte nije bila potrebna i da nisam morala da izgbim kosu i prođem kroz taj teror - dodala je Ejmi. 

Imala je mnogo psihičkih poteškoća nakon operacije i suočavanja sa kancerom. 

-  Sada mi je dosta bolje. Bolest je nešto kroz šta niko ne bi trebao da prođe, ali nakon ovog iskustva imam drugačiji pogled na svet. Smatram da sam psihički mnogo uznapredovala i da sam jača nego ikad pre. Polako počinjem da se radujem svakom novom danu i kosa je počela da mi raste. Nadam se da će moje iskustvo pomoći nekome ko prolazi kroz to i da će biti upozorenje za one koji imaju slične simptome da se obrate lekaru - zaključila je ova hrabra devojka.

 

 

Šta je osteosarkom?

Osteosarkom (osteogeni sarkom) je najčešći tip karcinoma kostiju. Javlja se u svakoj životnoh dobi. Osteosarkom počinje u kostima ruku i nogu, ali maligna masa može da se formira u bilo kojoj drugoj kosti u telo. U pitanju je progresivna vrsta tumora koja može da se raširi i na druge organe, ali najčešće napada pluća. 

Simptomi 

  • bol ili osetljivost kostiju
  • masa, izraslina ili kvržica koja je topla i može se osetiti kroz kožu pod rukom
  • otok i crvenilo na mestu tumora
  • pojačan bol pri podizanju ako je na ruci

Lečenje 

Hirurgijom se tumor vadi iz zahvaćene kosti. U većini slučajeva kada su u pitanju ruka ili noga, operacija može da se uradi bez amputacije, ali ima slučajeva kada to ne može da se izbegne. Druge opcije lečenja su hemoterapija, radioterapija, ciljana terapija ili kriohirurgija, piše amerikankancersosajeti. 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)