Odrasli

DOKTORI SU MI REKLI DA IMAM UPALU KRAJNIKA, ALI ISTINA JE BILA MNOGO GORA: Ovo su skriveni simptomi smrtonosne bolesti!

Bol u grudima, otežano disanje, kašalj i stalni umor su samo neki od znakova upozorenja.

06.08.2023 15:00

DOKTORI SU MI REKLI DA IMAM UPALU KRAJNIKA, ALI ISTINA JE BILA MNOGO GORA:  Ovo su skriveni simptomi smrtonosne bolesti!
Printscreen/chloereid89/TikTok

Kloe Rejd (21) podelila je svoju priču na Tiktoku i poručila ljudima da budu oprezni, nakon što je otkrila da ima Hodžkinov limfom drugog stepena. Objavila je i seriju fotografija snimljenih tokom terapije, uključujući i sliku vidljive krvržice na vratu. 

Printscreen/chloereid89/TikTok

Objavila je fotografije iz bolnice

 

Kloe je se obratila medicinskom osoblju koje je konstatovalo infekciju nakon upale krajnika. Objasnila je da je išla napred-nazad, radila analize krvi, a posle 5 meseci je rešila da za svaki slučaj uradi biopsiju izrasline u nadi da nije ništa ozbiljno. Međutim, ubrzo je saznala da ima Hodžkinov limfom drugog stadijuma. Odlučila je da zamrzne svoje jajne ćelije, jer je borba sa kancerom uključivala hemoterapiju.

- Prvi ciklus hemioterapije je završen, korak bliže ozdravljenju - poručila je Kloe. 

Video je do sada pregledan više od 25.000 puta, a komentari nisu prestali da se nižu. 

- Moj sestić od četrnaest godina ima kvržicu na vratu. 

- Imam prehladu i otečene krajnike, da li treba da brinem? - treba li da budemo zabrinuti?"

- Imam neobičan čvor i odmah sam uradila biopsiju - glasili su samo neki od komentara. 

Kloe je nakon toga objavila još jedan video u kojem je navela svoje simptome.

- Simptomi koje sam imala bili su preznojavanje u toku noći, stalni umor, otečene limfne žlezde, bol pri gutanju i osećaj narušenog zdravlja, osećala sam se bolesno - rekla je Kloe.

@chloereid89 Contemplated posting this but it’s reality now @Leah Scollay #fyp #lymphoma #hodgkinslymphoma #fypage ♬ original sound - nataliejanesings

Zvanična stranica Nacionalne zdravstvene organizacije Velike Britanije (NHS) navodi da postoje sličnosti između upale krajnika i Hodžkinovog limfoma, ali postoje i razlike. Znakovi upale krajnika su bol u grlu, problemi pri gutanju, povišena temperatura preko 37 stepeni, kašalj, glavobolja, mučnina i umor. U ozbiljnijim slučajevima mogu se javiti otečene i bolne žlezde na vratu, gnojni čvorovi na krajnicima i neprijatan zadah. 

 

Hodžkinov limfom može da se razvije u bilo kom uzrastu, ali najčešće pogađa ljude između 20. i 40. godine i one iznad 75. godina. Najčešći simptom je bezbolno oticanje limfnih žlezda, obično na vratu, ispod pazuha ili na preponama. Nacionalna zdravstvena organizacija Velike Britanije takođe navodi "opšte" simptome kao što su znojenje, neobjašnjivo mršavljenje, povišena temperatura, trajni kašalj ili otežano disanje i svrab po celom telu.

Šta je Hodžkinov limfom?

Hodžkinov limfom je rak koji napada limfni sistem obolelog. Počinje u belim krvnim zrncima, koja su deo imunog sistema tela. Može da se javi u bilo kom uzrastu, ali statistički ova bolest više napada muškarce.

Shutterstock,

Ukoliko se obratite lekaru na vreme Hodžkinov limfom je izlečiv.

Šta uzrokuje Hodžkinov limfom?

Tačan uzrok bolesti nije poznat, međutim, osobe koje imaju bliskog srodnika sa ovom bolešću imaju veći rizik od njenog razvoja.
 

Koji su znakovi i simptomi Hodžkinovog limfoma?

Znakovi i simptomi bolesti uključuju: 

  • Bol ili oticanje stomaka
  • Otečene limfne žlezde na vratu, ispod pazuha ili na preponama
  • Bol u grudima, otežano disanje ili kašalj
  • Stalni umor
  • Povišena temperatura ili preznojavanje
  • Neobjašnjiv gubitak težine

Kako se leči Hodžkinov limfom?

Osnovni tretmani za Hodžkinov limfom su hemoterapija i radioterapija. Postoji i vrsta ciljanog tretmana koji je nazvan terapija monoklonskim antitelima. 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)