Odrasli

BILA JE ZDRAVA I USPEŠNA POSLOVNA ŽENA: Osetila je oštar bol u glavi i samo pala, pakao je usledio kad se probudila iz kome (FOTO)

Megan Guera sa samo 23 godine imala težak izliv krvi u mozak i šest godina kasnije i dalje se oporavlja.

24.07.2023 15:00

BILA JE ZDRAVA I USPEŠNA POSLOVNA ŽENA: Osetila je oštar bol u glavi i samo pala, pakao je usledio kad se probudila iz kome (FOTO)
Printscreen

Megan Guera (28) iz Teksasa, ostala je nema nakon što je doživela izliv krvi u mozak 2017., kada je imala 23 godine. To se desilo sasvim iznenada kada je osetila samo oštar bol u glavi nakon toga je izgubila vid. Hitno je prevežena u bolnicu gde joj je diijagnostifikovana moždana arteriovenska malformacija (AVM), koja je pukla. To je dovelo do moždanog udara u delu mozga koji je odgovoran za kontrolu disanja, brzinu otkucaja srca, krvnog pritiska i svest, piše Dejli Mejl.

Profimedia

Megan Guera je bila u komi 3 meseca.

Prisećajući se dana kada joj se ovo dogodilo, rekla je da je osetila samo snažnu glavobolju i rekla koleginici da pozove hitnu pomoć

- Rekla sam koleginici da sam izgubila vid i da imam snažnu glavobolju i kolege su odmah odreagovale u ukazana mi je pomoć. Nakon toga počinje da me izdaje sećanje. Znam da sam plakala i da sam bila slepa i da je neko rekao: "Nemojte da brinete, na sigurnom ste!", iako sam bila sigurna da ću da umrem - kaže Megan.

Ostala je tri meseca u bolnici i bila je u komi, u toku koje su njen verenik i porodica misili da neće preživeti. Dok je bila u komi, lekari su joj svakih šest do osam sati davali lek koji stimuliše središnji živčani sistem i on je polako krenuo da deluje i ona je počela da se oporavlja

Profimedia

Ovo je Meganina ćerka zbog koje živi i želi da se oporavi.

Kada je povratila svest bila je potpuno pralizovana i provela je 14 meseci u klinici kako bi povratila sposobnosti kretanja i govora, a nakon toga je oprebačena u ustanovu za akutnu rehabilitaciju u Dalasu, gde je provela 4 meseca. .

- Trenutno se moja leva strana oporavlja. Skoro normalno govorim i imam logopeda koji radi sa mnom. Znam da ću se u potpunosti oporaviti, a to sam sebi govorila od prvog momenta. Okružena sam ljudima koji me vole i koji me podržavaju, ali najveća motivacija mi je moja ćerka kojoj je potrebna majka - zaključila je Megan.

Šta je moždana arteriovenska malformacija?

Moždana arteriovenska malformacija (AVM) je kombinacija abnormalnih krvnih sudova koji povezuju arterije i vene u mozgu. Dok su arterije zadužene da nose krv bogatu kiseonikom iz srca u mozak, a vene za nošenje krvi sa smanjenom količinom kiseonika nazad u pluća i srce, može se desiti prekid tog procesa i može se javiti AVM. Ovo stanje je retko i pogađa oko 1% populacije. Kada se dijagnostifikuje, AVM se može lečiti uspešno kako bi se sprečile komplikacije, kao što je oštećenje mozga i šlog - piše humanitas.net.

Simptomi

Moždana arteriovenska malformacija može da ne pokaže nikakve znake ili simptome sve dok ne dođe do pucanja, što dovodi do izliva krvi u mozak (krvarenje). Skoro u polovini slučajeva AVM-a, izliv krvi u mozak je prvi znak. Osobe kod kojih se ne javi krvarenje, obično imaju neki od sledećih simptoma izazvanih moždanom arteriovenskom malformacijom:

  • Napadi
  • Glavobolje
  • Oštar bol u jednom delu glave
  • Oslabljenost mišića u jednom delu tela

Ozbiljniji znaci i simptomi se mogu javiti u zavisnosti od ozbiljnosti nečijeg stanja i mesta na kome je AVM. Simptomi mogu uključiti:

  • Pulsirajuću glavobolju
  • Oslabljenost i utrnulost
  • Gubitak mišićne funkcije
  • Oštećen vid
  • Oštećen govor
  • Konfuzija i nesposobnost razumevanja
  • Nestabilnost

Uzroci

Uzrok moždane arteriovenske malformacije nije poznat, ali neki veruju da se veći broj AVM-a javljaju zbog abnormalnog razvoja krvnih sudova tokom razvitka fetusa.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)