U poslednje vreme sve više ljudi odlučuje da svoju omiljenu domaću kafu zameni instant kafom kao što su one u kesicama 2u1 i 3u1. Ovi napici su popularni zbog svoje brzine pripreme i praktičnosti, ali sadrže brojne dodatke koji umanjuju udeo prave kafe.
- Recimo da je ovaj proizvod pre napitak na bazi kafe. Ipak i to treba uzeti sa rezervom jer u zavisnosti da li neko bira 3u1 ili 2u1, kafa u sastavu ovog proizvoda nalazi se tek na trećem ili četvrtom mestu i to ne u nekom velikom procentu, oko 10 odsto u zavisnosti od proizvođača - objašnjava u razgovoru za portal eKlinika nutricionista Dijana Radetić.
Prema važećim pravilima, sastojci proizvoda moraju biti navedeni opadajućim redosledom, što znači da se glavni sastojak, onaj koji čini više od 50 odsto sadržaja, prvo navodi. Dijana Radetić objašnjava da proizvođači moraju nazvati proizvod prema glavnom sastojku, što često dovodi do toga da kafa bude na trećem ili četvrtom mestu u sastavu.
Jedna od zanimljivih i neobičnih činjenica o instant kafi 3u1 je da je šećer jedan od glavnih sastojaka. U ovom napitku, šećer čini više od 50 odsto sadržaja, što se prevodi na otprilike 3,5 kašičice po porciji. Stručnjaci upozoravaju da unos dodatog šećera ne bi trebalo da prelazi 6 do 7 kašičica dnevno.
- Nisam sigurna da bih ikome i preporučila ovakav napitak, a svakako ne onima koji imaju bilo kakav zdravstveni problem. Ovo je napitak koji se smatra izvorom brzog šećera. To znači da se posle njegovog uzimanja nivo glukoze u krvi brzo i naglo podigne što izazova preteranu reakciju pankreasa, gde se izluči velika količina insulina, koji brzo i naglo obori glukozu u krvi. Ovakva reakcija, dovodi do nestabilnog apetita i nivoa glukoze u krvi, promene raspoloženja i stvaranja masnih naslaga. Osim dodatog šećera, problem je i u većem procentu dodatih hidrogenizovanih masti, koje utiču na povećanje nivoa holesterola u krvi - precizira Radetić.
Shutterstock/ViDI Studio
U ove napitke stavlja se glukozno-fruktozni sirup.
- Ovaj sirup ima slični sastav kristalnom šećeru koji se dobija iz šećerne repe i trske. Kristalni šećer u svom sastavu sadrži 50 odsto glukoze i 50 odsto fruktoze, dok glukozno-fruktozni sirup može da sadrži 5 do 50 odsto fruktoze. Ukoliko ovaj sirup sadrži više od 50 odsto fruktoze onda se naziv sirupa menja u visoko koncentrovanruktozni sirup. U principu i ovi sirupi se klasifikuju kao sam šećer, pa jedan gram sadrži četiri kalorije - kaže Radetić.
Sagovornica portala eKlinika dodaje da moramo da znamo kako se glukoza i fruktoza apsorbuju u našem organizmu, kako bi nam bilo jasno zašto ovakav sirup nije dobar u ishrani. Bilo da unesemo u organizam kristalni šećer ili glukozno-fruktozni sirup, telo ova jedinjenja razbija na dva prosta ugljena hidrata, a to su glukoza i fruktoza. Glukoza je osnovni izvor energije tela.
- Kada se glukoza unese u organizam, apsorbuje se u ćelije, što dovodi do porasta njenog nivoa u krvi a potom i lučenja insulina, koji je razlaže i time stabilizuje njen nivo u krvi - rekla je ona.
Ukoliko se glukoza ne unosi, telo će je samo proizvoditi razgradnjom masti i proteina. Fruktoza je drugačija. Ljudsko telo je ne proizvodi u bilo kojoj značajnoj količini i ne postoji fizička potreba za tim.
Kafa 2u1, kao i 3u1, često se nalazi na policama naših prodavnica, privlačeći pažnju potrošača koji traže brze i jednostavne načine da uživaju u ovom popularnom napitku. Iako se čini da je kafa 2u1 bez šećera, stručnjaci imaju drugačije mišljenje.

shutterstock.com/Mariia Korneeva
Radetić naglašava da konzumacija kafe 2u1 ili 3u1 u principu nije preporučljiva, a posebno ne kao svakodnevna praksa.
- Ovo je proizvod sa manjom količinom šećera. Možda ne sadrži dodati kristalni šećer, ali svakako sadrži glukozni sirup, možda i dodatu laktozu (mlečni šećer). Od proizvođača do proizvođača procenat kafe može biti manji ili veći. Gorčina kafe zavisi i od vrste zrna kafe koja se koristi za pripremu ekstrakta. Neretko se za ovakav proizvod koriste zrna kafe lošijeg kvaliteta. Na ukus će uticati i ostali dodaci u ovom instant napitku, kao što su hidrogenizovane masti, pojačivači ukusa, različiti aditivi - naglašava Dijana Radetić, piše Stil.
Doktorka upozorava da aditivi mogu izazvati razne vrste bolesti, te da pojačivači ukusa na mozak deluju kao "droga" zbog čega naše telo traži još više tih proizvoda.
Komentari (0)