Odrasli

NIJE VAŽNO ŠTA VEĆ I KADA JEDEMO: Stručnjaci upozoravaju da vreme konzumiranja hrane može uticati na pojavu opasne bolesti (FOTO)

Čini se da je vreme zaista sve, pogotovo kada je u pitanju ishrana.

05.08.2023 10:01

NIJE VAŽNO ŠTA VEĆ I KADA JEDEMO: Stručnjaci upozoravaju da vreme konzumiranja hrane može uticati na pojavu opasne bolesti (FOTO)
Pixabay

Novo istraživanje, koje je obuhvatilo više od 100.000 ljudi, otkrilo je da vreme kada doručkujete može ukazivati na rizik od dijabetesa. Španski naučnici su otkrili da konzumiranje doručka posle 9 sati povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 odsto populacije u poređenju sa onima koji su doručkovali pre 8 sati. Preskakanje doručka takođe nije dobro, jer oni koji su to rade imaju veći rizik od razvoja ovog stanja.

Foto: Shutterstock

Konzumiranje doručka posle 9 sati ujutru može da bude uzrok razvoja dijabetesa.

Istraživanje, koje je sproveo Institut za globalno zdravlje u Barseloni, takođe je otkrilo da je konzumiranje večere kasno, posle 10 sati uveče, povezano sa povećanim rizikom od ove bolesti. Ljudi koji su jeli manje, ali češće, imali manju šansu da razviju ovaj problem od onih koji su jeli više, ali ređe.

- Naši rezultati sugerišu da prvi obrok pre 8 sati ujutro i poslednji obrok pre 7 sati uveče mogu pomoći u smanjenju mogućnosti razvoja dijabetesa tipa 2, jer vaš organizam mora da bude uslađen sa unutrašnjim cirkadijalnim satom - rekao je doktor Manolis Kogevinas.

pexels.com

Dijabetes se javlja i kod dece i kod odraslih.

Cirkadijalni sat (unutrašnji sat) vašeg tela reaguje na svetlost kao signal za budnost tokom dana i tamu kao signal za spavanje, a vaš obrazac ishrane bi trebalo da prati ovaj ritam. Prethodna istraživanja su ukazala na to da konzumiranje hrane van ritma vašeg cirkadijalnog sata može povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Dijabetes je ozbiljno stanje u kojem je nivo šećera u krvi previsok. Može se javiti kada vaše telo ne proizvodi dovoljno insulina ili kada proizvedeni insulin nije efikasan. Insulin je hormon koji deluje kao ključ, otključavajući ćelije vašeg tela kako bi omogućio ulazak glukoze - bez insulina, glukoza se nakuplja u krvotoku.

shutterstock.com

Dijabetes je ozbiljno stanje u kojem je nivo šećera u krvi previsok.

Postoje dva glavna tipa dijabetesa, tip 1 i tip 2:

Ako imate tip 1, vaše telo uopšte ne može proizvesti insulin, dok tip 2 znači da ne možete proizvesti dovoljno insulina ili da on ne deluje efikasno, a povezan je sa faktorima načina života. Ovo stanje obično pogađa starije osobe, ali stručnjaci su ranije upozorili da se bolest sada brže povećava među osobama mlađim od 40 godina nego među starijima od 40 godina.

Uobičajeni znakovi da možda imate dijabetes:

  • često odlazite u toalet, posebno noću
  • veoma ste žedni
  • osećate se umornije nego obično
  • gubite na težini bez truda
  • svrab genitalija ili kandida
  • posekotine i rane koje duže zarastaju
  • zamagljen vid
     

Ovi simptomi su uobičajeni kako kod dece, tako i kod odraslih, ali odrasli koji boluju od dijabetesa tipa 1 teže prepoznaju svoje simptome, piše San. 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)