Odrasli

SPAVANJE U DONJEM VEŠU UGROŽAVA VAŠE ZDRAVLJE: O ovim rizicima govore lekari širom sveta, evo na koji način može da utiče na vaš intimni život (FOTO)

Tokom letnjih meseci dolazi do pojačanog znojenja, a svaka vlažna sredina je idelno mesto za razmnožavanje bakterija.

30.07.2023 14:02

SPAVANJE U DONJEM VEŠU UGROŽAVA VAŠE ZDRAVLJE: O ovim rizicima govore lekari širom sveta, evo na koji način može da utiče na vaš intimni život (FOTO)
Shutterstock

U zimskom periodu, osim što spavamo u donjem rublju spavamo i u pidžamama, a tokom leta uglavnom koristimo samo donji veš. Stručnjaci kažu da to može biti veoma štetno. Osim što može da uzrokuje razvoj bakterija, može da dovede i do steriliteta

Foto: Shutterstock

Spavanje u donjem riblju i kod muškaraca i kod žena može da bude štetno za njihovo zdravlje, a utiče i na plodnost.

Spavajte nagi

Lekari savetuju svoje pacijente da pre svega stvore naviku da spavaju nagi. Osim benefita koji se odnosi na vaš intimni život, ovakav način spavanja, bez ikakvih "prepreka", može da ima povoljan uticaj i na vašu psihu. Budićete se odmorniji i imaćete daleko više energije.

Doktorka Meri Džejn Minkin, klinička profesorka akušertsva, ginekologije i reproduktivne nauke na Jejlu, i doktorka Loren Strajher, saradnica na studiji akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Northvestern i autorka knjige "Sex Rx", o ovoj temi govore za BuzzFeed.

- Gljivične infekcije uzrokuje prevelik rast prirodno stvorenih kandida gljivica, a upale su najčešće uzrokovane disbalansom vaginalnih bakterija. U oba slučaja problem počinje iznutra, a ne zbog spoljnih faktora, kao što je na primer spavanje u vešu - objašnjava Strajher.

shutterstock.com

Ukoliko spavate nagi kvalitet vašeg sna će biti dosta kvalitetnij, a uticaće povoljno i na vaš intimni život.

Nosite šorts

Ukoliko niste navikli da spavate nagi, umesto donjeg rublja nosite šorts zato što je udobniji. Donji veš, pogotovo uzak, može da bude uzrok raznih bolesti i infekcija kod oba pola. U letnjim mesecima treba voditi računa da genitalije ne budu prekrivene nikakvom tkaninom. Dolazi do pojačanog znojenja, a svaka vlažna sredina je idelno mesto za razmnožavanje bakterija.

- Kada nosite takav veš koji nije od pamuka, stvarate toplo, vlažno okruženje, što je idealno za gljivične infekcije - rekla je doktorka Evelin Levin .

Pixabay

Umesto u donjem vešu spavajte u šortsu koji je dosta komotniji. 

Plodnost

Osim razvijanja mikroorganizama, tkanina može da izazove osip ii crvenilo. Žene pogotovo moraju da vode računa o vaginalnoj mikroflori, jer ukoliko je njena barijera narušena, može da dođe čak i do steriliteta, a ovo takođe važi i za muškarce. Prema rečima dr. Brijna Steksnera, ukoliko su njihove genitalije pregrejane može da dođe do ugrožavanja semene tečnosti i mogućnost za oplodnju može biti smanjen.

Prema anketi samo 18 odsto stanovništva spava bez donjeg rublja, a uglavnom je razlog navika. Lekari dodaju da ovakav način spavanja ne smanjuje samo rizik od infekcija i steriliteta, već povoljno utiče i na vaš intimni život. 

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)