Odrasli

"ZBOG BIVŠEG SAM MISLILA DA SAM DEBELA , A ONDA ME JE DIJETA UMALO UBILA": Ispovest ove devojke dovešće vas do suza! (FOTO)

Doktori su joj rekli da ne sme da se tušira jer bi pritisak vode mogao da izazove srčani udar.

06.08.2023 19:00

"ZBOG BIVŠEG SAM MISLILA DA SAM DEBELA , A ONDA ME JE DIJETA UMALO UBILA": Ispovest ove devojke dovešće vas do suza! (FOTO)
instagram/printscreen - jess_jxness

Džes Džons (22), počela je da drži dijetu nakon raskida veze, ali je upala u zamku anoreksije i verovala je da ne treba da jede jer je "debela" i ružna i rekla je da ova bolest može da vam uništi život.

- Anoreksija je bolest koja uništava kvalitet vašeg života i krade vaš identitet. Počela sam sa svojom dijetom zbog Tiktoka i to me je skoro ubilo - kaže Džes, studentkinja iz Lesteršira.

Počela je da drži dijetu 2020. godine

Džes je počela da drži dijetu početkom 2020. nakon raskida sa dugogodišnjim dečkom i htela ja da mu dokaže da je najlepša i mislila je da će postati privlačnija.  

- Bila sam pod velikim uticajem žena koje sam videla na društvenim mrežama, a koje su bile mršavije od mene. Mislila sam da će me gubitak težine učiniti privlačnijom i želela sam da se osvetim bivšem dečku. U početku sam samo smanjivala kalorije, ali je to prešlo u zavisnost. S obzirom na to da je bio period pandemije, nisam imala na šta drugo da se fokusiram nego sam bila opsednuta sa tim šta jedem - dodaje Džes. 

Njena bolest je brzo napredovala

- Ova bolest me je toliko promenila da sam bukvalno čula unutrašnji glas koji mi je govorio da ne smem da jedem pre 12 sati, da sam debela i ružna i da ne zaslužujem hranu. Ubedila sam sebe da moram da uradim 20.000 koraka dnevno i postajala sam sve slabija, ali nisam mogla da se zaustavim. Ljudi su mi govorili da jedem, ali nisam mogla - rekla je devojka. 

Poziv na buđenje

Džesini roditelji Endrju (59) i Debora (59) i njena sestra bliznakinja Lusi, bili su veoma zabrinuti.

- Hteli su da mi pomognu, ali ja nisam želela njihovu pomoć, nisam želela da se ugojim - rekla je Džes. 

Međutim, novambar 2022. godine je bio presudan. Džes je morala da se obrati lekaru uz podršku svoje porodice i završila je u bolnici na odeljenju za poremećaj u ishrani.

- Bila sam toliko slaba da nisam smela da se tuširam, jer bi silina vode mogla da izazove srčani udar. Izgubila sam menstruaciju, pucali su mi nokti, a sve je počelo sa ishranom koja me je zamalo koštala života. Na svu sreću i zahvaljujući mojoj porodici izbegla sam sigurnu smrt - rekla je Džes.

Svetlo na kraju tunela

Džes je primala redovnu ambulantnu terapiju i nakon 18 meseci još uvek dobija podršku. Skoro se vratila na svoju težinu pre anoreksije, a nastavila je i sa studijama.

- Govorim o ovome, jer želim da upozorim druge mlade žene i muškarce da ništa nije vredno da rizikujete svoj život. Anoreksija će vam ukrasti sreću, nezavisnost i identitet. Kada pogledam svoje fotografije kada sam bila u tom stanju, to me rastužuje - rekla je Džes.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)