Odrasli

ČETIRI BOLESTI KOJE SE MOGU OTKRITI GODINAMA PRE DIJAGNOZE: Tihi simptomi koji ukazuju na teška i neizlečiva oboljenja, posebno obratite pažnju na promene na telu

Ponekad je potrebno duže vreme za dijagnozu pa insistirajte na pregledu specijalite ukoliko se ne osećate dobro.

21.08.2023 15:00

ČETIRI BOLESTI KOJE SE MOGU OTKRITI GODINAMA PRE DIJAGNOZE: Tihi simptomi koji ukazuju na teška i neizlečiva oboljenja, posebno obratite pažnju na promene na telu
shutterstock.com

Često ćete čuti lekare kako kažu da rana dijagnoza spasava živote, ali neke bolesti, poput endometrioze i Lajmske bolesti, mogu potrajati godinama, ako ne i decenijama, a da ne budu otkrivene. 

Međutim, nedavno istraživanje sa Univerziteta Koledž je otkrilo da se bolesti poput Parkinsonove, mogu otkriti i do 10 godina ranije. Srećna republika vam donosi koji tihi simptomi mogu ukazivati na bolesti godinama pre postavljanja dijagnoze.  

Shutterstock

Rani simptomi Parkinsonove bolesti uključuju zatvor i rukopis koji postaje teže čitljiv.

Parkinsonova bolest

Rani simptomi:

Problemi sa ravnotežom i koordinacijom, gubitak čula mirisa, zatvor, promena u rukopisu. Osobe sa Parkinsonovom bolešću doživljavaju tremore (nenamerni drhtaji), ali mnogi drugi simptomi se mogu postepeno pojaviti. Motorički simptomi utiču na kretanje, uzrokujući ukočenost i sporost, a nemotorički koji se mogu javiti godinama pre toga, uključuju depresiju i loš san.

- Parkinsonova bolest može da potraje godinama pre nego što dostigne tačku gde stvarno utiče na svakodnevni život. Neko može početi da ima probleme sa ravnotežom ili koordinacijom. Rani simptomi uključuju i zatvor i rukopis koji postaje manji i teže čitljiv, ali budući da su ovi simptomi uobičajeni u opštoj populaciji, mogu ostati neidentifikovani kao znaci Parkinsonove bolesti - kaže dr Rouan Ves, direktor britanskog udruženja "Parkinsonsove bolesti."

Prevencija:

Pijte zeleni čaj. Studije su pokazale da je povezan sa smanjenim rizikom od Parkinsonove bolesti, a isto važi i za aerobik.

Foto: Shutterstock

Simptomi endometrioze uključuju jake bolove pri menstrualnom ciklusu.

Endometrioza

Rani imptomi:

Simptomi slični sindromu iritabilnog creva (nervozna creva) i veoma bolni menstrualni ciklusi.

- Procenjuje se da 10% žena ima endometriozu - kada tkivo materice završi na drugim mestima u telu, uzrokujući ogromne bolove tokom menstrualnog ciklusa. Simptomi uključuju bol pri mokrenju ili tokom seksa, proliv ili zatvor - što znači da mnoge žene dobijaju dijagnozu sindroma iritabilnog creva - kaže Denis Rols iz "Endometriozis Ju-Kej."

Prevencija:

Uzrok endometrioze nije poznat. Vodite dnevnik simptoma bola i pokažite ga svom lekaru.

shutterstock.com

Simptomi slični gripu mogu se pojaviti od tri do 30 dana nakon što vas ujede zaraženi krpelj,

Lajmska bolest

Rani simptomi: 

Simptomi su slični gripu. Mogu se pojaviti od tri do 30 dana nakon što vas ujede zaraženi krpelj, ali mogu proći meseci ili godine pre nego što se pojave simptomi ove bolesti. Čak i tada, simptomi mogu biti zbunjujući, posebno ako zaboravite na ujed krpelja. Prvi znakovi bolesti su često temperatura, glavobolja, umor, bolovi u telu i osip koji počinje kao krug oko ujeda. Ukoliko se dijagnoza postavi na vreme, lečenje se sprovodi uz pomoć antibiotika. U suprotnom iscrpljenost je jedan od dugotrajnih simptoma koji se često javlja kod mnogih drugig bolesti - rekli su stručnjaci iz Nacionale zdravstvene organizacije Velika Britanije.

Prevencija:

Potražite osip u obliku "mete" koji se javlja kod oko 70% ljudi. Kada šetate po ruralnim područjima, držite se staza, ugurajte pantalone u čarape i proverite ujede krpelja kada se vratite kući. Takođe se pobrinite da vaš kućni ljubimac ne donese krpelje u vaš dom. 

Foto: Shutterstock

Za dijagnostikovanje raka potrebno je dosta vremena, ali je važno da proveravate svoje telo.

Kancer

Rani simptomi: 

Često nema nikakvih znakova. Simptomi kancera obično se pojavljuju kada tumor postane dovoljno velik da pritisne okolno tkivo. U zavisnosti od samog mesta primarnog tumora, nekad mogu proći i godine a da pacijent ne zna da je bolesta. Kako naglašavaju lekari preventivni pregledi od ključnog značaja kako bi se bolest otkrila na vreme. Redovni pregledi dojke, creva i grlića materice mogu da dovedu do dijagnoze bolesti pre nego što se pojave prvi simptomi. Žene starosti od 25 do 49 godina ukoliko imaju genetsku predispoziciju, odnosno neko od ženskih članova najbliže familije (majka, tetka...) je bolovao od grlića materice moraju jednom godišnje da rade Papa test, a ukoliko nemaju predisopziciju dovoljno svake tri godine. Posle 65 godine  dovoljno je Papa test raditi jednom u pet godina. Ovi testovi otkrivaju humani papiloma virus (HPV), koji je uzrok za većinu karcinoma grlića materice.

Prevencija: 

Redovno proveravajte telo, žene posebno treba da obrate pažnju na čvoriće na dojkama aq muškarci na promenama testisa. Savetuje se i samopregled mladeža na telu i to za oba pola. Ako primetite nešto neuobičajeno posetite svog lekara i insistirajte na pregledima specijalite ukoliko se ne osećate dobro. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)