Odrasli

DOKTOR JE MESEC DANA JEO ULTRA-PRERAĐENU HRANU: Višak od 6kg bio je najmanji problem, evo šta mu se desilo sa mozgom! (FOTO)

Najstrašniji rezultat otkriven je na magnetnoj rezonanci

29.02.2024 15:30

DOKTOR JE MESEC DANA JEO ULTRA-PRERAĐENU HRANU: Višak od 6kg bio je najmanji problem, evo šta mu se desilo sa mozgom! (FOTO)
shutterstock.com

U današnjem društvu sve je više prisutna ultra-preprađena hrana koja se brzo i lako konzumira, ali može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Ovaj fenomen je istraživao dr Kris van Tuleken kroz mesec dana eksperimentisanja sa ovakvom hranom kao 80% dnevnog obroka. Kroz ovaj eksperiment, otkrio je mnoge zanimljive činjenice o uticaju ultra-prerađene hrane na naše telo, kao i na naš mozak.

Jedna od zanimljivih pojava koju je uočio dr Kris van Tuleken je uticaj ultra-prerađene hrane na decu, posebno kada je reč o proizvodima namenjenim deci. Kroz svoj eksperiment, primetio je kako je njegova trogodišnja ćerka Lira reagovala na ovu vrstu hrane, pokazujući znake želje za još većim unosom hrane.

shutterstock.com

Ultra-prerađena hrana ima veliki uticaj na naše zdravlje


Još jedna zanimljiva činjenica koju je dr Kris van Tuleken uočio je uticaj teksture ultra-prerađene hrane na naše telo. Na primer, pojedina ultra-prerađena hrana brzo gubi svoju čvrstoću i postaje kašasta, što može dovesti do bržeg unošenja velikih količina hrane.

Kroz ovaj eksperiment, dr Kris van Tuleken je primetio ozbiljne fizičke i mentalne posledice konzumiranja ultra-prerađene hrane. Povećanje telesne težine za 6,1 kilogram, poremećaj apetita i fizioloških procesa, kao i promene u mozgu i hormoni koji su bili u disbalansu, samo su neki od efekata koje je primetio nakon mesec dana konzumiranja ovakve hrane.

- Najstrašniji rezultat bio je MR skeniranje. Otkrilo je da se povezanost između nekoliko regija u mom mozgu povećala, posebno područja koja su uključena u hormonsku kontrolu toga koliko jedem, plus ona koja su uključena u moju želju za hranom i nagradu koju dobijam od konzumiranja. Da sam nastavio da jedem ogromne količine ultra-prerađene hrane, novi putevi u mom mozgu bi gotovo sigurno postali trajni. A "petljanje" sa putevima nagrađivanja nikada nije dobra ideja. Zašto? Jer to rade sve droge koje izazivaju zavisnost - istakao je dr Kris, a prenosi "Dejli mejl".

Iz svega navedenog jasno je da ultra-prerađena hrana može imati ozbiljan uticaj na naše telo i zdravlje. Ovaj eksperiment pokazao je da je važno obratiti pažnju na sastav i teksturu hrane koju unosimo, kako bismo sačuvali svoje zdravlje i dobrobit.


Ovo istraživanje otvara mnoga pitanja o načinu ishrane u modernom društvu i naglašava važnost svesti o hrani koju unosimo. Kroz dalja istraživanja i edukaciju, možemo bolje razumeti uticaj ultra-prerađene hrane na naše telo i preduzeti korake ka zdravijem načinu ishrane.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)