Odrasli

DA LI JEDETE OVIH 12 NAMIRNICA? Najmanje 4 su neizostavne na svakoj srpskoj trpezi, a evo šta se desi telu kada ih unesemo! (FOTO)

Izostanak pravilne ishrane može povećati rizik od srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i najmanje 13 vrsta kancera, a rizik od nastanka tih stanja povećava upravo ova hrana.

25.04.2023 17:01

DA LI JEDETE OVIH 12 NAMIRNICA? Najmanje 4 su neizostavne na svakoj srpskoj trpezi, a evo šta se desi telu kada ih unesemo! (FOTO)
shutterstock.com

Dijeta, zapravo umerena ishrana, jeste ključni faktor dobrog zdravlja. Uostalom, zbog toga i postoji izreka: "Ti si ono što jedeš". Ako stalno konzumiramo nezdravu hranu, vremenom će telo verovatno platiti cenu.

U stvari, osnovni uzrok brojnih bolesti i jeste loša ishrana. Ona povećava rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i najmanje 13 različitih vrsta kancera. S druge strane, zdrava ishrana je od vitalnog značaja za zdravo telo i um, pa je važno da znamo koje namirnice treba da izbacimo iz upotrebe ili bar proredimo njihovu konzumaciju da bismo održali dobro zdravlje.

Pixabay.com

Krofne sa džemom sadrže čak pet kašičica šećera u jednoj porciji

Krofne sa džemom

Ta slatka poslastica ima fantastičan ukus, napominje sportski nutricionista Rob Hobson, jer sadrži belo brašno i šećer, a uz to je pržena u dubokom ulju.

- Samo jedna krofna sa džemom sadrži oko 330 kalorija i pet kašičica šećera u jednoj porciji, kao i visok sadržaj zasićenih masti - napominje Hobson.

shutterstock.com

Kobasice su neizostavna namirnica u srpskoj kuhinji, a nikako nisu zdrave

Kobasice

Prema rečima Roba Hobsona, kobasice treba izbegavati u širokom krugu.

- Ovaj prerađeni mesni proizvod je bogat zasićenim mastima i sadrži velike količine soli, kao i aditive poput nitrata i nitrita. Svetski centar za istraživanje kancera je istakao činjenicu da je ishrana bogata prerađenim mesom, kao što su kobasice, faktor rizika za rak debelog creva - upozorava Rob.

Ako ćete za večeru pojesti kobasice, izaberite kvalitet i proverite sastojke na poleđini. Uverite se da je sadržaj mesa visok, a sadržaj soli što je moguće manji.

Kokosovo ulje

Iako se čini da je kokosovo ulje steklo oreol zdravlja, pa se često reklamira kao bolja alternativa u odnosu na sastojke poput biljnih/semenskih ulja, Rejnon Lambert, registrovanI nutricionista i autorka Nauke o ishrani, kaže da ono zapravo sadrži puno zasićenih masti.

- Znamo da je velika potrošnja ove vrste masti povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, tako da je važno da zadržimo unos u preporučenim količinama od 20 g zasićenih masti za žene i 30 g za muškarce. Naravno, kokosovo ulje je nešto u čemu možemo i treba da uživamo kao deo uravnotežene, zdrave i raznovrsne ishrane, ali samo imajte na umu koliko ga jedemo i pokušajte da se opredelite za zdravije nezasićene masti iz maslinovog ulja, orašastih plodova, semenki i avokada - tvrdi Lambertova, prenosi San.

Pixabay.com

Pržena i pečena piletina sadrže veliku količinu kalorija i soli

Pržena piletina

Popularan obrok za poneti predstavlja pravu "poslasticu" za nepce, ali definitivno ne čini nikakvu korist zdravlju.

- Pržena piletina je puna zasićenih masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Takođe, sadrži gomilu soli koja može povećati krvni pritisak. Samo dva pržena pileća bataka sadrže skoro 500 kalorija, 2,5 g soli i velike količine zasićenih masti - istakao je nutricionista Rob Hobson.

Pixabay.com

Voćni sokovi sa šećerom se nikako ne preporučuju 

Voćni sok 

Iako je čaša voćnog soka dobar izvor vitamina C i folata, neophodnih za dobro zdravlje, pojedini voćni sokovi zapravo sadrže dodatni šećer, povrh prirodnih šećera koje već obezbeđuje voće. Nutricionista Rob Hobson predlaže da proverite etiketu, pa ako vidite dodatak šećera na listi sastojaka, odlučite se za drugi proizvod.

Slatke žitarice 

Žitarice jesu preporučljive za probavu, ali i sa njima treba biti oprezan. 

- Žitarice za doručak su obogaćene hranljivim materijama, ali samo pojedine nemaju velike količine šećera, što ih čini dobrim izborom za doručak kao deo uravnotežene ishrane. Međutim, pojedine vrste više liče na pudinge jer sadrže velike količine šećera, pa čak i komadiće čokolade. Najbolje je da ih se klonite - saglasni su nutricionisti.

Granola

Rejnon Lambert, nutrucionista, tvrdi da se granola često naziva opcijom za zdrav doručak, ali je realnost takva da granola može da sadrži mnogo šećera, ulja i, u nekim slučajevima, dodatu so.

- U stvari, neke granole mogu imati toliko šećera koliko i standardni deserti. Uvek proverite etiketu na prednjoj strani paketa i potencijalni dodatak šećera na poleđini. Da biste imali predstavu o tome šta je prihvatljivo, smatra se da je malo šećera manje od 5 g na 100 g - istakla je Lambertova.

 Čizburger u lepinji

Rob Hobson naglašava da nema ništa zdravo u ovom obroku

Prerađeno meso, bela lepinja, slani sos i topljeni sir. Ima visok sadržaj soli, zasićenih masti i sadrži listu štetnih sastojaka dugu kolika je i vaša ruka. Pokušajte da napravite sopstveni hamburger. To zahteva mnogo manje sastojaka, plus možete eksperimentisati sa sopstvenim ukusima i začinima - posavetovao je Hobson. 

Pixabay.com

Beli šećer je odavno poznat kao neprijatelj zdravlja

Beli šećer

Previše belog šećera u ishrani je povezano sa povećanjem telesne težine i povećanim rizikom od mnogih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i gojaznost.

- Ne možete da pijete čaj ili kafu bez dodavanja kašičice šećera? Pokušajte da ga zamenite zaslađivačem i tokom vremena postepeno smanjite i njegovu količinu - savetuju nutricionisti. 

Prženi i pohovani sir

Mocarela štapići, duboko prženi u ulju, i kuglice prženog sira, samo su neki od primera "poslastica" sa sirom koje biste možda želeli da smanjite. Oni su puni zasićenih masti i soli.

Čokoladne, proteinske pločice 

Nutricionisti napominju da samo zato što nešto sadrži dosta proteina, ne znači da je zdravo. 

- Mnogi brendovi čokoladnih pločica sada proizvode verzije sa visokim sadržajem proteina, ali iako mogu da sadrže do 20 g proteina, one su bogate šećerom (oko tri kašičice) i sadrže velike količine zasićenih masti. Ako želite proteine, uključite nemasne izvore kao što su piletina, ćuretina, riba, jaja i tofu - istakao je Rob Hobson. 

Bela čokolada

Nutricionisti upozoravaju da čokolada, posebno ona mlečna i bela, može da sadrži mnogo šećera.

- On im daje slatki ukus i pomaže u uklanjanju gorčine koju ima crna čokolada. Veći unos dodatog šećera može da izazove oralne zdravstvene probleme sa našim zubima, ali i negativne posledice po naše opšte zdravlje - zaključuju stručnjaci.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)