Odrasli

OVE NAMIRNICE SVI JEDEMO ZA DORUČAK MISLEĆI DA SU ZDRAVE: Stručnjaci tvrde da pravimo veliku grešku (FOTO)

Bilo da smo na dijeti ili prosto želimo laganiju obrok, svi posežemo za istom hranom misleći da je dobra za naš organizam.

15.04.2023 09:01

OVE NAMIRNICE SVI JEDEMO ZA DORUČAK MISLEĆI DA SU ZDRAVE: Stručnjaci tvrde da pravimo veliku grešku (FOTO)
shutterstock.com

Kada govorimo o dijeti ili zdravijem načinu ishrane, svima su prva asocijacija voće, žitarice ili laganiji smutiji. Neretko ove namirnice jedemo na pogrešan način te pravimo više štete nego koristi. Stručnjaci tvrde da su popularni "zdravi obroci"  samo prerušene šećerne "bombe" a da toga nismo ni svesni.

Ove 4 namirnice svi smatraju zdravim obrokom kojim počinju dan a zapravo su veoma štetne za naš organizam.

shutterstock.com

Voćni smuti

Voćni smuti

- Iako često preporučujem smuti kao jednostavan način da snažnu količinu proteina i biljnih namirnica spakujete u jedan obrok, postoje mnogi smutiji koji su zaista prerušeni slatki milkšejkovi. Konkretno, smutiji napravljeni samo od voća, često banane i manga, ili jogurti s ukusom voća, sadrže veliku količinu šećera. Bez masti ili proteina koji bi smanjili njegove učinke na povećanje šećera u krvi, takav smuti može uzrokovati trenutni skok energije sa padom samo nekoliko sati kasnije što se iskazuje umorom, nervozom i razdražljivošću - kaže nutricionistkinja Uma Naido.

pexels.com/printscreen

Voćne salate mogu biti zamka zdrave ishrane

Voćne salate

Voće bogato antioksidansima za doručak je uvek dobro rešenje za užinu ali salate za doručak na bazi voća često se služe u restoranima kao dovoljno velike porcije da se prehrani cela porodica. Kada se tome dodaju prelivi poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su zapravo kašike skrivenog šećera, tvrdi Naido.

Foto: Shutterstock

Kafe sa sirupima i dodacima potrebno je izbegavati

Kafe sa dodacima

Za mnoge je ispijanje dobre šoljice kafe omiljeni je način za početak dana. Međutim, kad kažemo kafa, to može značiti nekoliko stvari: šoljica crne kafe, capućino sa bademovim mlekom ili slatka poslastica. Poznato je da "kafe s dodacima" prepune u aroma, rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda povećavaju šanse za dijabetes.

shutterstock.com

Orašasto voće je uvek bolje od bilo kojih žitarica

Žitarice

Vrsta žitarica koju odaberete ima važan uticaj na kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada je reč o žitaricama, dobar su izbor orašasti plodovi, zdrave masnoće i žitarice od celog zrna. Često, međutim, žitarice kupljene u prodavnicama nude malo ovih hranjivih stvari.

Voćni jogurti

Jogurt sa ukusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je proveriti oznake hranjivih vrijednosti: 4 grama šećera je 1 šoljica čaja pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 šoljica šećera u svom navodno "zdravom" jogurtu za doručak. Uvek je bolje odabrati nezaslađeni jogurt i dodati mu malo naseckanog svežeg voća i cimeta ili malo meda.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)