Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica prepuna vitamina i minerala. U pitanju je korenasto povrće dobro poznate tamno crvene boje i može se koristiti za salate ili zimnicu. Cveklu je najzdravije piti sveže ceđenu, kao sok, a koristi se kao prirodni lek protiv anemije, posebno prisutne u proleće.
Cvekla pomaže i da jetra pravilno funkcioniše, odlična je za mršavljenje jer u 100 g ima samo 48 kalorija, a i čuva srce jer je bogata kalijumom koji je neophodan za pravilan rad srca. Jednostavnije rečeno, ne postoji zdraviji potpuno prirodni sok od onog koji se pravi od cvekle. Ukoliko ne volite ukus tog povrća, dodajte u sok još neko voće i malo limuna koji će ga neutralisati.
Srećna republika vam donosi recept za sok od cvekle i kad ga jednom budete probali stalno ćete ga praviti.
Sastojci:
- 1 - 2 cvekle srednje veličine
- 6 komada šargarepe
- 3 jabuke
- limun
Priprema:
Oljuštite cveklu i isecite je na sitne kockice, a isto uradite i sa šargarepom. Jabuke dobro operite, očistite od semenki i isecite zajedno sa korom na kockice, kao i limun. Sve sastojke stavite u sokovnik ili blender, a po potrebi možete dodati malo vode. Ako ste koristili sokovnik odmah ćete dobiti čist sok, a ako niste, smesu iz blendera procedite kroz gustu gazu i sok je spreman za upotrebu. Može se čuvati u frižideru do sedam dana, a da ne promeni ukus i svojstva.
Prijatno!
Komentari (0)