Odrasli

PRIRODNI LEK: Uz ovu SALATU brzo ćete popraviti KRVNU SLIKU!

Ukoliko osećate umor i pad energije u poslednje vreme, nije na odmet da malo nahranite svoj organizam i podignete imunitet vitamnskom bombom koju lekari preporučuju kada vam je nizak nivo gvožđa u krvi.

15.07.2022 18:00

PRIRODNI LEK: Uz ovu SALATU brzo ćete popraviti KRVNU SLIKU!
Foto: Shutterstock

Gvožđe je zaduženo za prenos kiseonika do vitalnih organa i ukoliko je njegova količina u krvi u padu, mnogi bitni procesi u organizmu biće otežani. Nedostatak ovog minerala se manifestuje kroz pospanost, zamor, nedostatak energije i mnoge druge simptome, a bleda koža na licu vam je dovoljan pokazatelj da se možda razvila anemija i da treba posetiti lekara. Žene za vreme ciklusa značajno gube gvožđe za razliku od muškaraca, čiji ga organizam neprestano proizvodi, pa je potreba za gvožđem kod žena mnogo veća.

Gvožđe se može izgubiti pored ciklusa i napornim vežbanjem, jednoličnom ishranom ili padom imunološkog sistema, a da to toga ne bi došlo treba ga unositi putem ishrane kroz različite izvore. Za dobru krvnu sliku i redovan unos gvožđa lekari pored mesa i zelenog povrća, savetuju konzumiranje salate. koja se može pripremiti kod kuće od nekoliko sastojaka.

Ona je prava vitaminska bomba i jača organizam snabdevajući ga gvožđem u potrebnim količinama. Ukoliko volite da spremate poput klasičnih salata možete je napraviti uz pomoć rende ili još jednostavnije izblendati u blenderu.

Srećna republika

Dve do tri kašike ove salate dnevno, su sasvim dovoljne za dovoljan unos gvožđa

Sastojci:

  • 2 srednje glavice cvekle
  • šargarepa
  • manja jabuka
  • kašika meda
  • kašika ceđenog limuna

 

Priprema:

U blender izmiksati cveklu, pa je ubaciti u posudu. Zatim isto učiniti sa šargarepom, pa sa jabukom. Kada su izblendani ili izrendani sastojci gotovi, sve ih pomešati da se sjedine i sipati kašiku meda i limunovog soka u salatu, te sve dobro izmešati. Salatu staviti u teglu ili staklenu posudu i jesti narednih dana. Ne sme dugo da stoji.

Srećna republika

Za pripremu ove salate nije vam potrebno više od 15 minuta

Ne postoji period koliko se salata jede, najbolje je jesti svakog dana u proseku po tri veće kašike, ukoliko vam je gvožđe nisko. Međutim, nije loše uvrstiti je i povremeno u jelovnik , da bi se vrednosti gvožđa držale u normali. Salata je vrlo efikasna, a oni koji nisu ljubitelji cvekle ne treba da brinu, jer se ukus ovog povrća neutralizuje sa medom i salata je veoma ukusna.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)