Odrasli

Neverovatno istraživanje! Otkriveno ZAŠTO JE RED ZA ŽENSKI TOALET UVEK DUŽI!

Iako se naizgled čini besmislenim, istraživanje je ukazalo ne samo na biološke faktore koji utiču na razlike među polovima, već i na one društvene, koji su nametnuti.

13.07.2022 22:00

Neverovatno istraživanje! Otkriveno ZAŠTO JE RED ZA ŽENSKI TOALET UVEK DUŽI!
shutterstock.com

Ispred ženskog toaleta ste, a dame po nekoliko minuta okupiraju kabinu i polako i nonšalantno izlaze iz nje ne obazirući se na to da li je nekome hitno i koliko drugi čekaju da dođu na red. To je gotovo ista situacija sa svim ženama, pa se čekanje ispred toaleta u tržnim centrima, na velikim događajima ili putovanjima može pretvoriti u pravi pakao.

Jedan od razlog zbog kog su duži redovi ispred ženskog toaleta jeste to da žene češće peru ruke i koriste sušilicu od muškaraca. Takođe, muškarci duplo manje provode vremena od žena u toaletu, a to je u proseku oko 60 sekundi, dok je ženama, pokazala su istraživanja, potrebno čak 90 sekundi da obave "posao". Postoji nekoliko razloga za tu razliku u vremenu. 

shutterstock.com

Ženama je potrebno više vremena za toalet od muškaraca, pokazala su istraživanja

Biološki razlozi

Samo žene koje su u "onim danima" znaju zbog čega im toalet treba duže nego ostalima. Da li su u teretani ili negde na drugom javnom mestu, biološki razlozi zahtevaju zadržavanje u toaletu jer su potrebe u tom periodu skroz drugačije od uobičajenih. Menstruacija zahteva menjanje uložaka i tampona, kao i trud da sve ostane čisto i uredno, što oduzima dodatno vreme, kao i odlaganje iskorišćenog materijala.

Oko polovine ženske populacije je u menstrualnom ciklusu od 12. do 52. godine, pa je oko 20 odsto njih u redovima da koristi toalet. Dok imaju ciklus takođe je vrlo verovatno da će žene morati da isprazne češće bešiku, jer pored nakupljene tečnosti u organizmu može se javiti i vrsta infekcije urinarnog trakta - cistitis, koja je uzrokovana bakterijama

Odeća i torbe

Žene nose drugačiju i zahtevniju odeću za koju im je potrebno vreme da je skinu. Da li su to uske pantalone ili neke zahtevne haljine, sigurno je da je ta odeća nepraktična u odnosu na onu koju muškarci nose.

Zatim, žene su sklone da nose slojevitu odeću. Muškarcima to deluje zanimljivo, ali nošenje nekoliko komada odeće usporava proces korišćenja toaleta ženama. Takođe, one sa sobom nose torbe koje zahtevaju odlaganje.

Dizajn toaleta

Toaleti su iste veličine za pripadnike oba pola, međutim, iskorišćenost prostora je drugačija jer pisoari zauzimaju manje mesta u javnom toaletu od ženskih kabina. Samim tim ih je i više. To znači da žene automatski imaju manje prostora da se "olakšaju" za razliku od muške populacije koji ne gube vreme na otvaranje, zatvaranje vrata ili brisanje wc šolje.

pexels.com

Muški toaleti su zbog pisoara praktičniji za muškarce, te se tako u toaletima za njih ne stvaraju nepotrebne gužve 

Muškarci mogu bilo gde

Žene češće briu o deci i odvode ih u toalet. Međutim, postoje i osobe kojima je potrebna pomoć u toaletu, a oko 81 odsto asistenata u tim slučajevima su žene. One su nekada prisiljene da koriste kabine sa ograničenim prostorom za recimo dve osobe kada regularne nisu dostupne.

Takođe, žene imaju praksu da u društvu posećuju toalet, gde nameštaju frizure i popravljaju šminku. Dok na pojedinim javnim događajima, ukoliko je dovoljno mračno, muškarci pronalaze i druge načine da obave svoju fiziološku potrebu, te tako smanjuju redove ispred toaleta. Što, složićete se, i nije najpohvalnije.  

Ženskih toaleta je sve manje

Pojedina istraživanja pokazala su da je ženskih toaleta sve manje i da čak i kad postoje oni su u veoma lošem stanju. Ženama treba barem triput više toaleta nego muškarcima da bi redovi bili isti, a negde gde su na snazi još tradicionalna patrijarhalna uverenja, čak je više muških toaleta nego ženskih.

Mnogi to povezuju sa stadardima koje nameće muško društvo koje ima prioritet u kreiranju sveta, pa tako i objekata gde su uglavnom arhitekte i inženjeri kreatori i shodno svojim potrebama podešavaju i to. Drugi problem vide u lošoj proceni za adekvatnu razmeru koja bi trebala da bude 2:1 ili 3:1 u korist žena. U pojedinim zemljama se već razmtra ta smernica koja bi trebalo da bude dobar pokazatelj prilikom novih gradnji ili obnavljanja starih zrada.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)