Dijeta

3 VRSTE VOĆA VAM NIKADA NEĆE "DOZVOLITI" DA SMRŠATE: Za jednu ćete se iznenaditi, a evo kako treba da izgleda SAVRŠEN DORUČAK!

Dr Majkl Mozli, specijalista za dijete, detaljno je analizirao koje vrste voca sadrže najveće količine šećera, naglašavajući da ih iz tog razloga treba pod hitno izbaciti iz ishrane.

21.04.2023 17:01

3 VRSTE VOĆA VAM NIKADA NEĆE "DOZVOLITI" DA SMRŠATE: Za jednu ćete se iznenaditi, a evo kako treba da izgleda SAVRŠEN DORUČAK!
Shutterstock

Nije svako voće isto, tvrdi stručnjak za dijete dr Majkl Mozli. Kad je u pitanju borba sa viškom kilograma on upozorava da treba povesti računa o voću koje konzumirate jer postoje one vrste koje imaju dosta prirodnog šećera u sebi što će sprečiti da izgubite višak kilograma.

U tu grupu se, verovali ili ne, ubraja i tropsko voće kao što je ananas, za čiji su sok mnogi verovali da pomaže u topljenju masti, a zatim mango i dinje. Njih, kako tvrde nutricionisti, treba izbaciti iz ishrane ako ste na dijeti.

Pixabay.com

Jabuke su izuzetno zdrave i trebalo bi jesti barem jednu dnevno

Jedna jabuka dnevno 

Prema Mozlijevim rečima, ukoliko želite da smršate pre svega morate iz jelovnika da izbacite šećer, ali i voće koje je bogato prirodnim šećerima.

- Tu pre se pre svega misli na egzotično voće: ananas, mango i dinje. Umesto njih jedite jabuke, bobičasto voće i kruške. Jabuke su izuzetno zdrave i samo jedna dnevno omogućiće brojne benefite vašem organizmu. Ta voćka je prepuna hemijskih jedinjenja flavonoida koji pomažu zdravlju srca i kongitivne funkcije. Samo jedna jabuka dnevno poboljšava cirkulaciju, podstiče rad mozga i smanjuje struk, sve u jednom - rekao je dr Mozli.

Kako je dodao, jabuka pomaže u smanjenu holesterola i umanjuje upale u organizmu, ali je treba jesti sa korom nakon što je temeljno oprana ispod mlaza hladne vode.

- Osnova svake dijete je da izbacite šećere. To znači da ne jedete slatkiše, ne pijete gazirana pića i ne konzumirate deserte. Umesto toga, kad vam se jede nešto slatko pojedite jednu kockicu crne čokolade - dodao je on.

Pixabay.com

Bolje je za doručak jesti jaja nego industrijski prerađene žitarice

Jaja za doručak

Govoreći o zdravom doručku dr Mozli je naglasio da industrijski prerađene žitarice i razne vrste pahuljica imaju mnogo šećera i da ih treba izbaciti iz menija.

- Umesto toga dan započnite jajima. Kuvano, poširano, kajgana, omlet... ima toliko načina na koje možete da pripremate jaja za doručak. Duže će vas držati sitim od žitarica ili tosta - naglasio je on.

Kao dobar izbor za doručak on je preporučio jogurt s manjim nivom masti u koji možete dodati malo bobičastog voća ili orašastih plodova, a odozgo pospite malo cimeta.

- Povrće je izuzetno važno za pravilno funkcionisanje našeg dela. Konzumiranje samo tri i po šoljice brokolija dnevno može značajno da poboljša rad creva, doprinosi zdravlju mozga, umanjuje upale, jača imunitet i pomaže kod mršavljenja - naglasio je on.

Ako imate problem sa spavanjem jedan kivi uveče pred spavanja omogući će vam da brže utonete u san i bolje i kvalitetnije spavate.  

Dr Mozli smatra da je mediteranska ishrana najzdravija i da ako se hranite na taj način manje su šanse da u organizam unosite nezdravu hranu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)