Dijeta

DA LI STE PROBALI MESEČEVU DIJETU? Ona podrazumeva detoksikaciju celog organizma i topljenje kilograma, a evo zašto je pravo vreme za nju već 21. mart!

Početak proleća idealno je vreme da se posvetite oporavku organizma i rešite se viška kilograma i celulita, ali samo ukoliko ste spremni na velika odricanja.

10.03.2023 10:02

DA LI STE PROBALI MESEČEVU DIJETU? Ona podrazumeva detoksikaciju celog organizma i topljenje kilograma, a evo zašto je pravo vreme za nju već 21. mart!
shutterstock.com

Mesečeva dijeta je odavno poznata. Stari narodi su navodno prilagođavali svoj režim ishrane praćenjem lunarnog ciklusa. Taj način hranjenja pomaže telu da se brže reši masnih naslaga, utiče na metabolizam i smanji mogućnost nastanka celulita pomoću detoksikacije.

Shutterstock

Mesečeva dijeta podrazumeva unos velike količine tečnosti

Ceo princip se bazira na pažljivo odabranom planu ishrane i unosom velike količine tečnosti. S obzirom na to da Mesec nije konstantan i da se njegove faze menjaju, moramo prilagođavati jelovnik po njima. Dijetu započinjemo na dan mladog meseca uz dosta tečnosti. Kasnije možemo malo i korigovati ishranu.

Dijeta, inače, zahteva upornost i karakter, ali će pomoći da se brzo oslobodite onog vodenog celulita. Ako se ubrajate među one osobe koje bi htele da se reše celulita, a nemaju vremena za vežbanje, ili ih ne privlači ova metoda, niste jedini.

Mesečeva dijeta, inače, ima jednostavna, ali rigorozna pravila. Nema jedenja slatkiša krišom, ali ni testa, testenina i ostalih "poroka". 

unsplash.com

Najrazličitije vrste tečnosti dobrodošle su ukoliko se odlučite za Mesečevu dijetu 

Ishrana tokom mladog meseca ne razlikuje se preterano u odnosu na ishranu koju imamo tokom punog meseca. Čak i kod te mene moramo voditi računa o unosu hrane, odnosno izbegavati "čvrsta" jela. Dozvoljena nam je primena smutija, sokova i čajeva. Uz blage varijacije možemo dobiti interesantne napitke, veoma prijatnih ukusa.

Najbitnije je da izbegavamo šećer, a nažalost i med. Od namirnica možete koristiti banane, jagode, maline, kupine, kruške, jabuke, dunje, šljive, kajsije ili breskve. Možete birati sezonsko voće ili se odlučiti za ono iz tropskih krajeva. Povrće koje smemo koristiti je, pre svega, lisnato, koje je uvek dobar izbor kada radimo detoksikaciju. Odlična opcija su i cvekla, šargarepa, paradajz ili celer. Kombinovanjem tih namirnica možemo dobiti zaista interesantne obroke, piše sajt Minutzamene.

Ishrana za vreme druge četvrtine Meseca

Tokom ovog perioda dozvoljen je veliki unos tečnosti, ali možete i malo popustiti sa merama. Od hrane možete uvesti poneku jabuku ili krušku. Dozvoljeno je i uzimati čajeve ili smutije sa malo meda. Konkretna hrana nije skroz preporučljiva, ali mnogi tokom ovog perioda ipak uzimaju malo sira, obareno jaje ili malo ribe. To je dobra opcija za vas koji ste malo osetljivijeg zdravlja ili se osećate iscrpljeno zbog dijete.

shutterstock.com

Pre početka dijete posavetujte se sa lekarom

Ishrana za vreme poslednje četvrtine

Pored napitaka dozvoljeno je uzimati malu količinu:

  • barenog povrća: šargarepa, spanać, grašak
  • pirinča: beli ili još bolje integralni
  • mesa: riba ili barena govedina 
  • voća: jabuka, kruška

Ukoliko niste ranije primenjivali post ili dijete poput ove moguća je da vam se javi velika glad. Ako osećate da ne možete više bez hrane možete probati malo mladog sira, jabuku, krušku uz malo meda, malo nemasne ribe ili malo pirinča. S obzirom na to da je to veoma rigorozna dijeta, pre početka najbolje je da se konsultujete sa lekarom i nutricionistom. Prvi sledeći ciklus mladog meseca počinje 21. marta, pa imate još nekoliko dana da se pripremite za ovaj vid ishrane.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)